Današnje ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu vezano za budućnost pulskog Uljanika ogolilo je situaciju do samoga kraja. Kada pomislimo da smo sa svim aferama i štetnim odlukama dotaknuli dno dna u Hrvatskoj, tada se pojave predstavnici vlasti i pokažu da se može i dublje.

Vlada RH, odnosno država kao najveći vjerovnik Uljanika i njeni predstavnici ispred Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvitak danas su zabili čavao u lijes pulskom Uljaniku i opalili šamarčinu svakom bivšem radniku Uljanika, njihovim obiteljima i svim Puležanima i Istrijanima.

I to baš danas kada je Eurostat objavio kako Hrvatska ima najveći pad zaposlenosti u Europskoj uniji.

Pitamo se je li ih barem imalo sram što stečajnom upravitelju na ročištu nisu dali niti da iznese prijedlog stečajnog plana, a koji je realno procijenio situaciju i predložio plan koji znači vraćanje na posao tisuće radnika i nastavak brodogradnje u Puli i Istri.

Iskoristili su kukavički manevar i zatražili razrješenje dosadašnjeg te imenovanje nove stečajne upraviteljice. Pitamo se hoće li i sada ministar Horvat ponoviti da su radnici Uljanika krivi jer su bili u štrajku radi neisplate plaća, pa su baš, eto, ministru gladni radnici krivi za propast nekakvih famoznih planova i dogovora.

Nitko ne priča o tome kako je Uljanik do krize ostvarivao više prihoda nego velike turističke kompanije. Nitko ne priča o tome da su se razni političari naslikavali s bivšom upravom slaveći dobre poslovne rezultate. Nitko ne priča o tome da se s atraktivnom lokacijom i premještanjem pulskog Uljanika sa sadašnje lokacije igraju već desetljećima razni kvazi tajkuni i političari koji zatim sjede u nadzornim odborima njihovih firmi i za to dobivaju milijunske naknade. Nitko ne priča o tome da su se sve hrvatske Vlade i resorni ministri voljeli pohvaliti kada je trebalo prezentirati statistike o ostvarenom izvozu. Tada su svi uredno koristili statistike brodogradnje kako bi gospodarska slika prema biračkom tijelu bila što bolja. Odnosno, kada je proizvodnja Uljanika trebala biti smokvin list i poboljšavati izvozne statistike, tada su je uredno svi prihvaćali, a danas, kada tom istom Uljaniku treba pomoć da se osovi na noge, svi mu okreću leđa i pokazuju svoje pravo lice kojim poručuju svim stanovnicima Hrvatske – uz vas smo dokle god je sve uredu, a ako vam zatreba pomoć, na nas ne računajte.

Nije nimalo čudno što je u našoj zemlji industrijska proizvodnja pala za 6% te se izgubilo svako peto radno mjesto u industriji, dok ih je u turizmu 60% više. Istovremeno, zbog neriješene krize u Uljaniku i masovne podjele otkaza Uljanikovcima, nezaposlenost na državnoj razini povećala se za 2%.

Uljanik se gura u likvidaciju unatoč intencijama naručitelja koji bi ugovorili novih 7 brodova za izgradnju. Radi se o 5 brodova za koje je interes iskazao australski brodovlasnik Glen Moroney, a kojem je pulski Uljanik nedavno isporučio velebni polarni kruzer Scenic Eclipse, prvi polarni i istraživački kruzer takve vrste na svijetu.

Uljanikovci su isporukom takvog broda nadmašili sami sebe i još jednom potvrdili da su najveće bogatstvo Uljanika upravo oni i njihovo znanje, iskustvo te marljiv i predan rad. Također, iskazan je i interes kuvajtske kompanije za izgradnju broda za prijevoz žive stoke koji je bio ugovoren, ali otkazan u travnju 2019. godine, uz naglasak naručitelja da je spreman dogovoriti nove uvjete ponovnog ugovaranja i nastavka gradnje u Uljaniku. Ista kompanija – K.S.C. iz Kuvajta iskazala je interes za gradnju još jednog broda.

Pozdravljamo Odluku Vlade o spašavanju 3. Maja i želimo riječkom škveru sve najbolje u budućem poslovanju. Međutim, od nastavka brodogradnje u Puli i Istri odustati nećemo.

Od lokalne, ali niti državne vlasti nismo, a jer su nesposobni niti nećemo, doživjeli niti jednu inicijativu ozbiljne industrijske proizvodnje. Priča se isključivo o ugostiteljstvu, što je eskaliralo do te mjere da se već formirane visoko obrazovane osobe u Puli i Istri želi slati na prekvalifikacije za kuhare, konobare, čistače. Svaki pošteni rad nije sramotan, ali za onoga tko je uložio trud i vrijeme u obrazovanje, takva stvar predstavlja poniženje.

Sramota je na što se svelo Pulu i Istru u 21. stoljeću. Na današnji dan, na sveopću žalost, možemo reći kako je Pula postala grad slučaj kojem je budućnost neizvjesna. Problemi se godinama guraju pod tepih i sada, u kratkom vremenu, sve izbija na površinu, počevši od Uljanika pa do situacije sa ŽCGO Kaštijun.

Državna i lokalna vlast s dosadašnjim katastrofalnim vođenjem i upravljanjem u ovako teškim situacijama pokazala je kako njihova dosadašnja (ne)djela zasigurno neće biti predmet proučavanja i predavanja u pozitivnom smislu. Mogu biti inspiracija jedino novim nastavcima Alan Forda, na žalost stanovnika Pule, Istre i Hrvatske. (Sanja Radolović, predsjednica GO SDP Pula)