Ovog vikenda općina Sv. Petar u Šumi biti će domaćin dvije velike manifestacije: u petak i subotu premijerni ljetni noćni sajam "S klobasicom u Europu - okusi hrvatskog sela", a u nedjelju tradicionalna „XII. Maša po starinski". Manifestacije su na konferenciji za medije najavili supetarski načelnik Mario Bratulić zajedno s direktoricom TZSI-a Sanjom Kantaruti.

Nakon uspješne sedme po redu organizacije proljetnog međunarodnog sajma, ove godine se po prvi puta pokreće Ljetni noćni sajam kada će se središte Sv. Petra u Šumi pretvoriti u "veliki grad tradicionalnih hrvatskih proizvoda s naglaskom na kobasice, pršut, sir i ostale proizvode hrvatskog sela".

Na sajmu će sudjelovati gotovo 50 izlagača od čega 15-ak proizvođača odličnih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kazao je načelnik Bratulić i dodao da će se manifestacija u petak i subotu od 18 do 2 sata ujutro sastojati od sajma,  zabavnog programa, dječjeg kutka, brojnih gastronomskih događanja, cooking i auto shova. Na manifestaciji će nastupiti tri klape (Kampanel, Nevera i Koporan), tri glazbena sastava (tamburaški sastav Merak, Replay band i In blue band) i pučki pjevači iz Kaštel Lukšića.

Direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti naglasila je da se na području Turističke zajednice središnje Istre ovo ljeto dvije najznačajnije gastronomske manifestacije ("pršuti" u Tinjanu i "kobasice" u Sv. Petru) doživljavaju svoje ljetno izdanje što je izuzetno bitno jer time nadopunjavamo ponudu za turiste, ali i domaće stanovništvo. Gastronomija je izuzetno bitan faktor naše turističke ponude i veseli nas što se promoviraju naši proizvodi, naši OPG-ovi, i to je ono na čemu konstantno radimo.

Tradicionalna "Maša po starinski", smotra starocrkvenog pučkog pjevanja, koja je započela i 2008. godine u suradnji s profesorom Brunom Krajcarom održat će se po XII puta zaredom u nedjelju. Veseli me što je postala tradicionalna i nacionalna smotra, zborovi, pučki pjevači  dolaze iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji njeguju takav vid glazbenog izričaja, a ove HRT direktno prenositi sv. Misu u nedjelju u 10 sati, kazao je načelnik Bratulić. 

U jutarnjem dijelu u supetarskoj župnoj crkvi nastupit će klapa Koporan iz Poličnika, Crkveno pjevačko društvo „Sv.Cecilija“ iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kaštel Lukšić, KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana i supetarski crkveni pjevački zbor. Na smotri koja započinje u 19 sati osim spomenutih zborova nastupit će još novigradski pjevački zbor Lavanda, zagrebački vokalni ansambl Xtet, medulinski crkveni pjevački zbor, koparski pjevački zbor Schola coralis Ivstinopolitana, žminjski crkveni pjevački zbor, crkveni pjevački zbor iz Raklja, virovitički crkveni pjevački zbor i pjevački zbor iz njemačkog grada Weil am Rhein koji su obradili Krajcarovu pjesmu "Zvona", ali i pjesmu "O mila majko nebeska" iz molitvenika biskupa Jurja Dobrile. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Porečka i pulska biskupija, Grad Zagreb, supetarska župa. Organizator Maše je općina Sv. Petar u Šumi, direktor projekta Viktor Prenc, a umjetnički voditelj Bruno Krajcar.

(iPress)