Petar Benčić iz mjesta Karnevali kraj Žminja slavodobitnik je 44. Trke na prstenac koja je u nedjelju održana na trkalištu Gradišće u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života među kojima su bili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima.

Slavodobitnik Benčić se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri “trka” te osvojio čak devet bodova s obzirom da je u svakom 'trku' pogodio "u sridu”.

Prijelazni predsjednički štit i bodež uručila mu je predsjednica Republike, prijelaznu nagradu “Pticu prstenac”, rad kipara Josipa Diminića, uručio mu je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, a za pobjedu je dobio i novčanu nagradu od 30 tisuća kuna.

"Trud se isplatio, jedino to mogu reći u ovome trenutku. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost", kazao je slavodobitnik Benčić.

Viteška igra "Trka na prstenac" spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. Istarski gradić Barban obnovio ju je 1976. i ona se od tada održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu. Konjanici moraju u tri trke za manje od 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac koji se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Trka je, uz očuvanje tradicije, postala prava turistička atrakcija.

(Hina)