Tradicionalna 44.Trka na prstenac održat će se od 16. do 18. u istarskom Barbanu, a na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Puli najavljen je bogati kulturno zabavni program.

 "Uz brojne goste, uzvanike i prijatelje Trke, bit će ovo vikend prepun događanja u kojem centralno mjesto zauzimaju Trka za viticu u subotu i Trka na prstenac u nedjelju. Obje trke počinju u 17 sati na barbanskom Gradišću“, najavio je barbanski općinski načelnik i predsjednik Društva Trke na prstenac  Dalibor Paus.

 Službeno otvorenje programa 44. Trke počinje podizanjem zastave u petak 20,30 sati, 24. Trka za viticu održat će se u subotu u 17 sati na Gradišću, a pobjednika očekuje nagrada od 10.000 kuna. U nedjelju, također u 17 sati, održat će se 44. Trka na prstenac, u kojoj pobjednika očekuje nagradu u iznosu od 30.000 kuna, dodao je Paus.

 Na Trci na prstenac sudjelovat će 16 konjanika koji će  se na trkalištu Gradišće boriti za titulu slavodobitnika. 

 Uz podršku i suradnju s Viteškim alkarskim društvom iz Sinja, ove godine će manifestacija biti bogatija za dodatnu tribinu s 260 sjedećih mjesta. Općinski načelnik  Paus također je kazao kako se na Trku na prstenac očekuje dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i pokroviteljica manifestacije, kao i premijera Andreja Plenkovića te nekolicine ministara i saborskih zastupnika, kao i bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Jospovića. 

 „Kao i svake godine nastojimo brojnim posjetiteljima osigurati dobar i bogat popratni program, interesantan za sve generacije. Održat će se i gađanje glinenih golubova koje je nekada bilo dio tradicije u Barbanu te smo ga ponovo uvrstiti u program. Posjetiteljima će dobru zabavu priuštiti Mladen Grdović i Šajeta s bendom u subotu, a u nedjelju nakon Trke na prstenac nastupaju Crvena jabuka i Alen Vitasović s bendom. Bit će tu još puno zabave i uz Deana Bakića, Lighthouse Band, DJ-a Nikolu z Kukurini i Night Express bend. Vatromet se očekuje u nedjelju oko 22 sata", rekao je barbanski općinski načelnik i predsjednik Društva Trke na prstenac Dalibor Paus.

Prvi zapisi o Trci na prstenac iz 1696. godine

 Trka na prstenac je viteška igra koja se održava trećeg vikenda u kolovozu u Barbanu, koja je zadnjih godina postala zaštitnim znakom tog mjesta, te jedna od najpoznatijih ljetnih priredbi u Istri.

 Prvi zapisi o trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala mletačka obitelj Loredan (pod čijim je vlasništvu tada bio Barban) kako bi u vrijeme sajamskih priredbi privukli što više posjetitelja. Natjecatelji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova koji su posjedovali konja i vitešku opremu. Trka je, na temelju povijesnih zapisa, ponovno obnovljena 1976. godine.

 Igra je slična Sinjskoj alci, te je njen cilj unutar 12 sekunda u punom galopu preći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi. Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, te na kraju onaj sa najviše bodova postaje slavodobitnik. Od 1995. održava se i prednatjecanje nazvano Trka na viticu.

(Hina)