Osim po dobrim vijestima za mlade obitelji, sportskim i zabavnim manifestacijama Umag, čini se, postaje sve poznatiji i po svom gradonačelniku. Vili Bassanese nedavno je dobio nagradu kao najbolji gradonačelnik srednje i jugoistočne Europe a u Istri je već godinama prepoznatljiva figura kao jedini gradonačelnik koji nije član vladajuće istarske partije i koji odolijeva svim pokušajima IDS-a da zavlada Umagom. 

Umag je grad s besplatnim vrtićima za svu djecu, modernim Domom umirovljenika u kojem se ne čeka na mjesto, poznata turistička i sportska destinacija u koju se ljudi doseljavaju... Pitali smo Bassanesea, uz ostalo, ima li recept za vođenje grada koji bi mogli preslikati ostali gradonačelnici. Razgovor objavljujemo u dva dijela.

Umag sve poželjniji dom mladim obiteljima

Tijekom proteklih 10 godina od kako ste na čelu Grada, - Umag je od gradića na zapadnoj obali Istre prerastao u jedan od najprosperitenijih gradova u Hrvatskoj i svakako najuspješniji u Istri.
Samo ukratko: uveli ste besplatne vrtiće za svu djecu, studentima najviše stipendije u zemlji, sami gradite srednju školu, mladima osiguravate jeftinije, a liječnicima, policajcima i učiteljima besplatne stanove, umirovljenicima mjesto u suvremenom Domu za starije.

Pri tom ste na čelo Grada došli kao nezavisni da biste poslije zajedno sa SDP-om osvajali 'vlast' i postigli ove uspjehe unatoč činjenici da niste u vladajućoj istarskoj stranci koja je premrežila sve institucije i pri tom koči razvoj rijetkih općina u kojima ne drži vlast.

Kako ste to uspjeli? Postoji li recept koji bi mogli primijeniti i ostali gradonačelnici i načelnici ukoliko su zainteresirani za razvoj svog mjesta?

Recept uspjeha je, po mom mišljenju, vrlo jednostavan: odgovornost prema zajednici, cjelodnevni rad, kompetentan tim suradnika, bezuvjetna ljubav prema rodnome gradu, ustrajnost, odlučnost i svakodnevno učenje. Važno je znati da se rezultati toga rada ne mogu koncentrirati u jednom pitanju ili odgovoru. Ukratko, radi se o sasvim novom pristupu i izgradnji sustava po kojem grad funkcionira na drugačiji način.

Uspjesi današnjice su rezultat mojih 40 godina rada, truda i odluka koje sam prenio na funkcioniranje grada. Ponekad su odluke bile i neispravne, ali sam to iskoristio kao pozitivnu poruku i dobio ono realno životno znanje kao dio velikog iskustva kojeg danas imam. Nikada u životu nisam prihvaćao kompromise koji donose stagnaciju ili status quo, već sam svakodnevno gradio sebe, svojim mukotrpnim radom, učenjem, prihvaćanjem i uvažavanjem. Želio sam promijeniti svoju svijest, ali i svijest okruženja te dokazati da je sve moguće, ukoliko za to postoji volja. Stoga sam i ušao u politiku, i to ne na velika vrata. Početak je bio zaista težak, odnosno zahtjevan, jer je ljudima trebalo dokazati da političari nisu svi isti. Od vijećnika, pa do predsjednika vijeća, a kasnije gradonačelnika te predsjednika stranačke županijske organizacije, bez pretenzija za foteljama, izgradio sam vlastitu karijeru djelima, a ne riječima ili poznanstvima.

U 10 godina kontinuirane predanosti radu, kao gradonačelnik Grada Umaga od prvog se dana svojeg upravljanja trudim da sve ciljne skupine mojih sugrađana, kao i sva područja života naše zajednice, budu podjednako ispunjeni. Naravno, to nije moguće u potpunosti i preko noći ostvariti, no ja se zaista dosljedno zalažem da stvorimo zdravu zajednicu istih početnih mogućnosti za sve nas. Kasnije, naravno, sve ovisi o nizu okolnosti i želji pojedinaca. Za potpuni preobražaj svakog grada potrebno je između 16 i 20 godina, uz preduvjet da gradonačelnik ima viziju, kontinuitet i kompetentan tim. Stoga osobno vidim svijetlu budućnost pred nama ako svi građani odluče izaći na izbore. Tu je ujedno ključna uloga i medija koji bi trebali motivirati građane da izađu na izbore s porukom da nada postoji, jer mi smo dokaz da se može ako se zaista želi i zna.

'Umag ne želi prihvatiti primitivnu politiku nerazumijevanja i inaćenja Županije'

Zašto Istarska županija ne želi sudjelovati u gradnji srednje škole u Umagu? Vjerujem da zbog straha žele napraviti sve što je u njihovoj moći da vas zaustave jer stvarate 'opasan' presedan napretka i uspjeha dok veći broj gradova pod kontrolom IDS-a nazaduje, posebice Pula?

Nikada se nisam uspoređivao s drugima, niti je to cilj mog shvaćanja politike pa neću ni sada. No, realizirani projekti sami govore. Umag jest uspješan primjer te presedan napretka i uspjeha. I to vjerojatno plaši one tašte pojedince koji politiku grade na riječima, a ne na djelima. Nažalost, to im još uvijek prolazi, ali, svakim danom sve manje.

Zašto Županija ne želi sudjelovati u izgradnji srednje škole?

Mislim da svi shvaćamo da je to političko pitanje na koje moji sugrađani neće nikada dobiti iskreni odgovor. No, ta je činjenica u meni, kao rođenom Umažaninu, probudila veliki inat i odlučnost da našoj djeci omogućim kvalitetno odrastanje i obrazovanje u svome Umagu. Grad Umag, kao grad primjer u RH na području obrazovanja, mladih, socijalnih politika i demografije, ne može i ne želi prihvatiti primitivnu politiku nerazumijevanja i inaćenja Županije, stoga smo odlučili samostalno izgraditi srednju školu vrijednu preko 80 milijuna kuna. Krajem godine, povodom svečanog polaganja kamena temeljca, pozvat ćemo i predstavnike Županije i bivšeg župana neka budu svjedoci pokretanja jednog od projekata u smjeru stvaranja prosperiteta Umaga i sjeverozapada Istre.

Ishitreno su vas prozvali za suradnju s HDZ-om u Umagu pa su preko noći raskinuli koaliciju IDS-HDZ u Fažani. Nakon uskraćivanja podrške Zoranu Milanoviću u kandidaturi za predsjednika RH, izazvali ste IDS da kandidiraju Ivana Jakovčića. Što mislite, hoće li imati hrabrosti? Je li ovo ipak početak kraja njihovog apsolutističkog vladanja Istrom? Pula se, čini mi se, nakon puno vremena budi. Dogodio se Uljanik, smrt učenice Gimnazije od overdoza, lančano zatvaranje niza drugih nekada uspješnih tvrtki...

Vaše pitanje je kompleksno i iz istoga se vidi da zaista s pravom želite brze promjene na bolje u Istri. Nikada se nisam bavio političkim provokacijama i podmetanjima, niti svoju politiku gradim na tim osnovama, kao mnogi u našem okruženju. Većina političara u Istri u principu ima veliko mišljenje o sebi, što nije baš u skladu s realnošću, ali prolaze jer su dio stranačkih mašinerija i zato u Istri imamo ogromne razlike u razvijenosti pojedinih općina i gradova. Dakle, tamo gdje upravljaju samo-misleći pojedinci - tamo su razvijenost, socijalna politika i kvaliteta života neusporedive s gradovima i općinama gdje vlada stranačka mašinerija s nizom nekompetentnih pojedinaca koji su tu jer su dio navedene mašinerije. Prilika je da na predsjedničkim izborima svi u Istri provjere koliko ih građana ustvari podržava pa neka se jave na predsjedničke izbore. 

Što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

Kao gradonačelnik najzapadnijeg grada u Hrvatskoj, dosljedno se zalažem da zajedno sa svojim timom stvorimo sigurnost, međugeneracijsku solidarnost, socijalnu pravičnost, s akcentom na djecu i umirovljenike te opću dobrobit, ispunjenu i zdravu zajednicu istih mogućnosti za sve nas.
Puno smo uspješnih projekata sproveli, no priznajem da sam nekako emotivno vezan uz dva, a to su jedinstveni projekt “Umag grad djece 2010.-2020.“ te izgradnja vlastitog Doma za starije i nemoćne osobe. Kada sva djeca u gradu imaju osigurano mjesto u vrtićima, koji su u gradskom vlasništvu, kada su ti vrtići besplatni za roditelje, bez listi čekanja te s najvišim pedagoškim standardima u Hrvatskoj, kada na licu mojih sugrađana treće životne dobi koji su smješteni u najbolji Dom u regiji možete iščitati sreću i zadovoljstvo, onda znate da se sve isplatilo i da ste donijeli prave odluke. To je moj najveći uspjeh – zadovoljstvo sugrađana koje ne možete kupiti, već samo zaraditi radom.

Posebno raduju činjenice što je Umag grad s jakim socijalnim i demografskim mjerama, velikim ulaganjima u obrazovanje, proglašen je najboljim hrvatskim gradom u kategoriji demografije i obrazovanja, a ušao je finale u kategorijama gospodarstvo i kvaliteta života. Projekt 'Umag grad djece 2010.-2020.' se nastavlja - cilj je izgradnja ili rekonstrukcija 8 novih škola i 8 novih vrtića. Ovaj jedinstveni projekt, koji prati djecu od rođenja do odlaska na fakultet, počeo je 2010. godine, a u 2017. godini izgrađen je i najsuvremeniji dječji vrtić u Hrvatskoj te su osigurani potpuno besplatni vrtići za svu djecu, bez liste čekanja i uz najviše pedagoške standarde od prosječno 8 djece po odgajateljici. Što dalje?

Znamo koliko je duboko problem demografske obnove utkan u društvo i koliko je važno da jedinice lokalne samouprave čine sve što je u njihovoj moći da mladim obiteljima osiguraju uvjete koje će ih zadržati u svojoj zemlji i koji će im olakšati svakodnevicu. Vjerujte, odluka o besplatnom pohađanju vrtića za sve umaške mališane nije bila jednostavna. Naravno, prije nego smo je uopće mogli donijeti morali smo utrošiti godine rada i novaca te izgraditi nove vrtiće ne bi li svima osigurali mjesto u vrtiću. Potom smo donijeli odluku o besplatnim vrtićima.

Riječ je o mjeri koja teži gotovo 20 milijuna godišnje, ali koja predstavlja najbolji odgovor te konkretnu mjeru protiv iseljavanja naših građana. Kada pričamo o demografskim mjerama u Gradu Umagu, ističem kako ćemo nastaviti osiguravati što kvalitetnije obrazovanje, uz besplatne udžbenike, osiguran prijevoz, jedno smjensku nastavu, sufinancirani produženi boravak te izgraditi srednju školu.

Nadalje, tu je i mjera poticane stanogradnje. Poanta je osigurati uvjete koji ili su besplatni ili u velikoj mjeri povoljniji od tržišnih ne bi li amortizirali primanja koja su u Hrvatskoj niža u odnosu na ona europska te na taj način motivirati ljude na dolazak ili ostanak u Umagu. Naš je cilj stvoriti uvjete u kojima će se za manji novac dobiti veća materijalna, socijalna i društvena vrijednost čime će želja za odlaskom minimizirati. (iPress)