Ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik bojne Tigrovi bonik Krešimir Kršinić, koji je ozlijeđenoga i posjetio u pulskoj bolnici, ispričali su se u ponedjeljak umirovljenom 67-godišnjaku Evelinu Valeu kojega su u nedjelju u Puli pretukla trojica napadača, a među njima i jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Ministarstvo obrane je priopćilo da je bojnik Kršinić posjetio Evelina Valea, koji se u pulskoj Općoj bolnici oporavlja od posljedica napada, te mu se ispričao "zbog nedopustivog ponašanja pripadnika Hrvatske vojske".

"Hrvatska vojska najoštrije osuđuje svaku vrstu nasilja. Takvo ponašanje u Hrvatskoj vojsci je neprihvatljivo i nedopustivo, a svako odstupanje od uzornog vojničkog ponašanja se sankcionira. Izražavam i žaljenje što se ovakvim izdvojenim slučajevima nestegovnog ponašanja pojedinaca nanosi šteta ugledu i časti svih ostalih uzornih, vrijednih i poštenih pripadnika Hrvatske vojske", rekao je bojnik Kršinić.

U MORH-u kažu kako je Vale rekao da prihvaća ispriku te zna da je u pitanju djelo pojedinca.

Tijekom dana s ozlijeđenim je telefonom razgovarao i ministar Krstičević, koji mu se također ispričao te mu zaželio brzi oporavak.

"U ovom slučaju, ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe", zaključuju u MORH-u.

MORH osudio napad u Puli, najavljuje kazneni i stegovni postupak

Ministarstvo obrane (MORH) osudilo je u ponedjeljak napad na stariju osobu u Puli, koji se dogodio u nedjelju, te najavilo kazneni i stegovni postupak protiv pripadnika Hrvatske vojske, ako se utvrdi da je sudjelovao u napadu.

Prema informacijama dobivenim od nadležnih državnih tijela, postoje osnove sumnje da je jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske izvan radnog vremena, izvan redovne djelatne službe, sudjelovao u napadu na stariju osobu, priopćio je MORH.

Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe, ističe MORH.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska najoštrije osuđuju napad u Puli i oštro sankcioniraju bilo kakav oblik nasilja. Riječ je o izdvojenom slučaju neprimjerenog ponašanja koje smatraju nedopustivim.

MORH izražava žaljenje zbog nemilog događaja i upućuje isprike zbog nedopustivog ponašanja pripadnika OS RH, kaže se u priopćenju.

U Puli su u nedjelju tijekom noći tri maskirana počinitelja nakon verbalnog sukoba fizički napala 77-godišnjeg muškarca, koji je završio u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Policija je u nedjelju u večernjim satima uhitila tri muškaraca koji se dovode u vezu s događajem - jedan je uhićen na području Pule, a dvojica na području Zagreba.

(Hina)