Zabavna ljetna baza, ljetni sadržaj za djecu Društva Naša djeca Poreč održat će se nesmetano do kraja kolovoza, a sa vlasnicima prostora starog remonta na Peškeri pokušat će se iznaći rješenje da se ovaj sadržaj na tom mjestu održi i dogodine, dok se će u međuvremenu tražiti najadekvatnije rješenje za smještaj Zabavne ljetne baze, jedan je od zaključaka radnog sastanka održanog danas, 18.07. 2019. u gradskoj upravi na temu prostora koje koriste porečke udruge koje rade s mladima, DND i Urbana subkulturna baza (USB). Sastanak je sazvao gradonačelnik Loris Peršurić, jer su nedavno su u javnost procurile različite informacije o tome da se vlasnik ovih prostora Allegheny Financials odlučio stari remont zatvoriti i korisnicima otkazati korištenje najviše zbog sigurnosnih razloga. Kako se situacija ne bi odvijala kroz neprovjerene informacije i priče sa ulice sazvan je sastanak sa glavnim akterima kako bi se pokušalo iznaći najbolje rješenje za sve – djecu, roditelje i voditelje udruga. Sastanku su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić i pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Đulijano Petrović, te predsjednica DND-a Poreč Sonja Kotur Lovreković i Ivana Domazet predsjednica USB-a sa suradnicima.

Naime, udruge USB i DND koriste privatni prostor bivšeg remonta od 2006. godine, prvo usmenim dogovorom, a od 2009 i bez naknade vlasniku Allegheny Financials. Režije je u početku financirao samo Grad, a zadnjih godina u pokrivanju sudjeluje i USB. S obzirom na odluku vlasnika prostora, korisnici moraju pronaći neko drugo rješenje, o čemu je najviše bilo razgovora na sastanku. Kako su i sami predstavnicu udruga rekli, bili su svjesni da će jednog dana doći kraj korištenja starog remonta budući da je riječ o privatnom prostoru, ali žele nastaviti s radom u sigurnim i adekvatnim uvjetima. Gradonačelnik se pritom zahvalio vlasnicima prostora što su sve ove godine dopustili besplatno korištenje ovog prostora.

Gradonačelnik je predstavnicima rekao kako za ovo područje, Peškeru, još nije donijet urbanistički plan uređenja, te nema još nikakve gradnje, a sa vlasnicima su u tijeku dogovori da se prostor nastavi koristiti za Zabavnu ljetnu bazu još jednu sezonu. Dodao je kako je potrebno da se održi sastanak sa predstavnicima Sportske zajednice Grada Poreča kako bi se vidjele mogućnosti korištenja sportskih dvorana na području Grada. Za udrugu Grad trenutno plaća korištenje najma dvorane u Žbandaju sa 80 tisuća kuna, a tu su druge dvorane poput Žatike koju je USB već koristio i druge. Domazet je dodala kako imaju veliki broj djece plesača, njih oko 250, a korištenje im je potrebno svakodnevno kroz cijelo popodne, a prije priprema i više. Predlagali su i investiranje u postojeće prostore remonta radi podizanja sigurnosti za korisnike, iako i sami svjesni da investiranje u tuđe prostore nije najbolje rješenje, a bez dugoročne garancije od strane privatnog vlasnika.

Gradonačelnik je rekao kako će u budućnosti Grad nastojati naći dugoročno rješenje, možda u vidu jednog velikog objekta za sve udruge, ali je pozvao DND-ovce i USB-ovce da svakako sudjeluju svojim prijedlozima kako bi se našlo najbolje rješenje, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Iz DND-a su dodali kako će pokušati predložiti bolju lokaciju za Ljetni kamp u čemu će im pomoći i Grad, a bilo je govora i o mogućnostima prijava udruge na EU fondove za pronalazak sredstava, kao što je i nedavno otvorna dvorana za osobe s invaliditetom.  Obje su strane zaključile da će o svemu sa dodatnim prijedlozima raspravljati na sljedećim sastancima prije kraja ljeta, izvijestili su iz Poreča.

(iPress)