Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre uputilo je oštro otvoreno pismo Turističkoj zajednici Pule, gradonačelniku Borisu Miletiću te Arena hospitality group d.d. zbog nedostataka velebnog Art parka na Verudeli.  

Pismom izričito zahtijevaju izvođenje radova za osiguranje pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Ukoliko se Art Park, koji podsjetimo košta oko 4,3 milijuna kuna, ne učini dostupnim invalidnim osobama kažu kako će 'biti prinuđeni podnijeti prijavu Ministarstvu graditeljstva i zatražiti zatvaranje Verudela Art Parka'.

Pismo donosimo u cijelosti:

Sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske (Zakon o gradnji, Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti) te obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, sve javne površine moraju biti pristupačne i dostupne svima pod jednakim uvjetima. Iako je, kao što smo naveli, zakonska obveza, trebala bi to biti norma, civilizacijski doseg 21. stoljeća.

Člankom 9. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom države potpisnice obvezale su se poduzeti odgovarajuće mjere osiguravanja pristupačnosti osobama s invaliditetom, među ostalim, izgradnjom pristupačnog okruženja, koje će osobama s invaliditetom omogućavati sudjelovanje na ravnopravnoj osnovi kako bi im se osigurao život neovisan o tuđoj pomoći i potpuno sudjelovanje u svim područjima života. Ove mjere imaju se, među ostalim, primjenjivati na građevine, ceste, prijevoz i druge zatvorene i otvorene prostore.

Člankom 8. Zakona o gradnji propisano je kako je jedan od temeljnih zahtjeva za građevinu sigurnost i pristupačnost, dok je člankom 12. istog Zakona propisano kako građevina mora biti projektirana i izgrađena tako da ne predstavlja neprihvatljive rizike od nezgoda ili oštećenja tijekom uporabe ili funkcioniranja, kao što su proklizavanje, pad, sudar, opekline, električni udari, ozljede od eksplozija i provale. Posebno, građevine moraju biti projektirane i izgrađene vodeći računa o pristupačnosti i uporabi od strane osoba smanjene pokretljivosti.

Člankom 5. Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom smanjene pokretljivosti propisano je kako se obveze istoga odnose na građevine javne i poslovne namjene, te na građevine stambene i stambeno-poslovne namjene.
Iz svega navedenog jasno je kako je prilikom projektiranja i građenja Verudela Art Parka učinjen niz propusta u smislu kako sigurnosti posjetitelja tako i osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, stoga ovim putem upućujemo zahtjev investitorima iz naslova da žurno izrade projekt kojim će Verudela Art Park biti pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te bez odgode izvedu radove na uređenju istoga.

Ukoliko investitori ne postupe prema našem zahtjevu, bit ćemo prinuđeni podnijeti prijavu Ministarstvu graditeljstva i zatražiti zatvaranje Verudela Art Parka.

Pismo potpisuje predsjednik DOSTI Marijan Grabrić, a poslano je i Urbisu te Dinu Krizmaniću i Leonidu Zubanu kao i umjetnicima Erosu Čakiću, akad. kipar, Pula; Gualtieru i Simoneu Mocenni, kipari, Pula i Milano; Robertu Pauletti, akad. slikar, Pula; Vedranu Šilipetar, akad. kipar i slikar, Pula; Roberti Weissman Nagy, akad. kiparica, Fažana; Bojan Šumonja, akad. kipar Pula; Siniša Majkus. (iPress)