Danas se obilježava Dan antifašističke borbe, a diljem Hrvatske polažu vijenci i svijeće na spomen obilježja žrtvama fašizma. Vijenci i svijeće položeni su i u Puli, Fažani, Svetvinčentu, Vižinadi..

- Načelnik Općine Fažana Radomir Korać i donačelnica Ada Damjanac danas su u centru Fažane i na mjesnome groblju Fažana položili cvijeće za sve znane i neznane koji su se borili i izborili, a mnogi od njih nisu doživjeli, Dan oslobođenja Istre i ostalih regija. Minutom šutnje odana je vječna slava palim borcima. U kratkome govoru načelnika Fažane istaknuo je da svatko tko se stidi svoje prošlosti strahuje ili nema svoju budućnost, stoji u priopćenju.

Povodom Dana antifašističke borbe i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, zamjenik načelnika Dean Perković te predsjednik SAB-a Savičenta Mirko Rojnić položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomenicima NOB-a diljem Općine Svetvinčenat.

- Da sjećanja na borbu i žrtvu naših sumještana ne blijede, dokaz je i obnova dijela spomenika u režiji Općine, čime se dokazuje da tekovine antifašizma i dalje žive na našem području, ističu u priopćenju.

Delegacija Općine Vižinada vijenac je položila na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe u Vižinadi. Nazočni su bili općinski načelnik Marko Ferenac, predsjednica Općinskog vijeća Neda Šainčić Pilato, vijećnice i vijećnici, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Udruge veterana Domovinskog rata te su ovom prilikom 'svim građankama i građanima Vižinade čestitamo Dan antifašističke borbe'.

Gradska organizacija SDP Pula obilježila je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenca u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma.

U ime SDP Pule vijenac su položili Milorad Mikač, član Gradskog odbora SDP Pula i aktivni član udruge antifašista, gradska vijećnica SDP-a Alka Starac te Siniša Gordić, tajnik SDP Pula i gradski vijećnik SDP-a.

- SDP Pule polaganjem vijenca primarno želi odati počast svima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma i nacizma te svima ostalima koji su svojim radom doprinijeli očuvanju vrijednosti antifašizma.

Nažalost iz godine u godinu obilježavanje antifašističke borbe ne predstavlja isključivo očuvanje uspomene na sve antifašiste i žrtve fašizma, već predstavlja i današnju borbu protiv fašističkih pojava koje sve češće izlaze u javni prostor bez ikakve osude. Od političara u Italiji koji svojim istupima svojataju Istru i Dalmaciju, preko Mađarske politike, koja službenim kanalima pokazuje kako ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju, do domaćih političara koji su radi šake glasova spremni okrenuti leđa vrijednostima koje su omogućile stvaranje današnje Republike Hrvatske, navodi u priopćenju pulski SDP. (iPress)