Održavanje porečkog povijesnog spektakla Giostra, koji je nakon dvanaest godina u jesenskom ozračju mjeseca rujna oduševljavao sve prisutne, uz Porečane i domaće i strane goste 'prebačen' je na početak ovogodišnje glavne turističke sezone.

Od petka, 21. lipnja pa do nedjelje 23. lipnja Poreč će bit 'vraćen' 274 godine nazad, u  barokno vrijeme 1745. godine, kada se po tadašnjim pravilima održavao u Poreču viteški turnir Giostra uz sve prateće sadržaje, iz onog vremena. Sudjelovanje u ovogodišnjem povijesnom spektaklu ‘uzet’ će dvjesto sudionika.

U organizaciji porečkog Društva prijatelja Giostre, asistenciju Zavičajnog muzeja Poreč i Studija 053, uz potporu Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča, održana je konferencija za javnost na kojoj su predstavljena događanja predstojećeg povijesnog vikenda u Poreču.

Ovaj povijesno-kulturni događaj sjajna je i turistička manifestacija koja promovira  turistički prostor grada, posebno na samom početku glavne sezone, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasivši da će Festival imati podršku grada i narednih godina posebno i zbog činjenice da Festival promovira bogatu porečku povijest.

Promjena termina održavanja Giostre je dobra i odluka organizatora Festivala, sa ‘seljenjem’ na ljetni termin, budući je u pitanju turizam Poreča između svjetovnih blagdana Duhova i Tijelova, za Poreč je odlična rekao je direktor TZG Poreč Nenad Velenik zahvalivši organizatorima Festivala na osmišljavanju i podizanju atraktivnosti Festivala s ciljem da posjetitelji nakon boravka u Poreču kući ponesu poseban doživljaj.

Program ovogodišnje međunarodne Giostre predstavila je Elena Poropat Pustijanac naglasivši da će u raznim ‘kategorijama’ nastupiti sudionici iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Ovogodišnja 13. Giostra bit će ‘otvorena’ u petak 21. lipnja u 20 sati tradicionalnim mimohodom svih sudionika, od Porečke rive, ulicom Descumanus, do ‘stadiona’ u uvali Peškera. U nedjelju, u 20 sati kreće mimohod sudionika od Trga slobode do Peškere gdje će u 20,30 sati početi viteški turnir na Peškeri u gađanju Saracena.

Tijekom trodnevnog trajanja viteškog turnira Giostra posjetiteljima na središnjem trgu Poreča bit će ponuđeno na Giostra sajmu, iće i piće iz onog vremena, sudjelovanje u kreativnim radionicama, praćenje natjecatelja u mačevanju, kao obilazak povijesne jezgre Poreča uz pratnju kostimiranih vodiča.

(iPress)