- Još jedno Vodnjansko ljeto je pred vratima a ove godine u sklopu svečanog otvaranja očekuje vas nešto zaista posebno! Pozivamo sve vas koji vjerujete u čaroliju da nam se pridružite na Narodnom trgu u Vodnjanu u nedjelju 23.06., da skupa doživimo jedan od onih trenutaka od kojih čovjeku zastane dah. Uz „Make a wish“ u nebo iznad gradskog trga poslati ćemo pregršt lijepih želja i proslaviti još jedno ljeto pred nama!, javljaju iz Grada Vodnjana.

Inače, lampioni su dio kineske tradicije, a s vremenom su u cijelom svijetu postali simbolom nade i romantike.

Prema legendi, veliki kineski strateg i general Liang koristio je lampione kao vojnu signalizaciju. Tek u 13. stoljeću, za vrijeme dinastije Juan, ovi svjetleći baloni od rižinog papira i bambusove trske, postaju popularni i počinju se upotrebljavati na festivalima. U Kini imaju naziv „nebeske svijeće“ ili „vatreni baloni“ i običaj je da se prije puštanja lampiona zamisli želja.

Izvan Kine, dječji karnevali i različiti svjetski festivali počeli su primjenjivati ovu praksu. Tajvan svake godine organizira veliki festival posvećen isključivo svjetlećim lampionima. Na Tajlandu se vjeruje kako osoba koja ima određeni problem treba pustiti lampion i sve brige će odlepršati u zrak.

Nakon malog spektakla na nebu program se nastavlja uz tradicionalne Vatre Sv. Ivana.

Po starom običaju, večer uoči dana svetog Ivana Krstitelja, 23. na 24. lipnja, Vodnjanci, točnije predstavnici svih gradskih kontrada, donose na središnji trg faše suhog granja i slažu ih na gomilu. Nakon paljenja vatri, što čini izabrana osoba, predstavnici ulica, a najčešće su to djeca i mladi, bacaju granje na lomaču. Nakon što se razbukta vatra slijedi atraktivno preskakanje krijesa, što uvijek privuče mnogobrojnu publiku. Tko je najhrabriji i najspretniji, vidi se po tome kojim redoslijedom skaču – dok je plamen visok i jak na to se odlučuju samo najodvažniji, a što se s vremenom plamen smanjuje, igri se priključuju i ostali sudionici.

Skakanjem preko vatre simbolično se tjeraju zli duhovi, priziva lijepo vrijeme i plodna godina.

U sklopu programa svečanog otvaranja Vodnjanskog ljeta posjetitelje očekuje zabavni program na Narodnom trgu uz grupu Point te izložba keramičke grupe ZT Vodnjan u galeriji ″Loggia“, s početkom u 20 sati.

Puštanje lampiona predviđeno je za 22 sata te se mole svi sudionici u puštanju lampiona da iste kupe na vrijeme jer se satnice početka paljenja lampiona organizator mora strogo pridržavati.

Lampione je moguće kupiti, po cijeni od 10,00 kn, u prostorijama Turističke zajednice Vodnjan na Narodnom trgu (radno vrijeme provjeriti na www.vodnjandignano.com) od 17.-23.06., te na dan manifestacije 23.06. u sklopu prodajnog štanda na Narodnom trgu, od 19:00 do najkasnije 21:30.

Organizator Grad Vodnjan poručuje da su lampioni ekološki odnosno 100% biorazgradivi, stoga poziva na sudjelovanje isključivo sa takvima, kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš.  Također, mole se građani da lampione ne puštaju nigdje osim na Narodnom trgu, sa naznačenog mjesta i u točno određeno vrijeme, koje će signalizirati voditelj programa.

Dođite u Vodnjan i oživimo zajedno ovu čarobnu nebesku bajku!, poručuju iz Grada.

U Vodnjanu predstavljen program Vodnjanskog ljeta

Danas je u prostorijama Grada Vodnjana, povodom predstavljanja programa „Vodnjanskog ljeta“ održana tiskovna konferencija uz prisustvo medija, gradonačelnika Klaudia Vitasovića, pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu Nensi Giachin Marsetič te direktoricu Turističke zajednice Vodnjana Morenu Smoljan Makragić.

Gradonačelnik je istaknuo kako ljeto na Vodnjanštini donosi brojne događaje i manifestacije, koji će obogatiti posjet svakom posjetitelju Vodnjana, Barbarige, Galižane i Peroja. Iskoristio je priliku zahvaliti se vodnjanskim udrugama i ustanovama koje svojim aktivnostima sudjeluju u programu vodnjanskog ljeta, te naglasio kako se zajedničkim snagama doprinosi razvoju multikulturalnosti koju Grad njeguje.

Pročelnica Giachin pobliže je predstavila program Vodnjanskog ljeta, koji će se ove godine otvoriti uz Vatre Sv. Ivana i puštanje lampiona na glavnom trgu u nedjelju 23.06., te se zatvoriti 14.09. uz drugi po redu Nostalgijafest.

Manifestacije sa najdužom tradicijom zasigurno su Bumbarska fešta koja ove godine 10.08. slavi 52. rođendan, uz veliki koncert Jelene Rozge, Perojska fešta 20.07. koja obilježava 362 godinu dolaska Crnogoraca u Peroj, a na kojoj će nastupiti Maja Šuput, te Galižanska noć 27.07. u sklopu koje će posjetitelje zabavljati Učiteljice. Tradicionalne fešte koje se nižu tijekom ljetnih mjeseci jesu i Fešta od puži u Galižani 15.08.  na kojoj zabavu garantira grupa Vigor te međunarodni festival folklora Leron od 23.-24.08.

Tradicionalne pomalo postaju i Vodnjanske štorije by Istra Inspirit, koje ove godine, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada 10.08., uz neku novu štoriju, ispričanu na neobičan, autentičan i duhovit način, slave već 5-tu godinu izvođenja.

Pročelnica Giachin skrenula je pozornost i na kulturno umjetnički program u sklopu vodnjanske galerije „El Magazein“ te prostora za suvremenu umjetnost „Apoteka“.

Od koncertnih sadržaja istaknuti su koncerti na Narodnom trgu u Vodnjanu, i to grupe S.A.R.S. 13.07. i klape CAMBI 18.07, te koncert Hollywood Film Music Quarteta u vodnjanskoj staroj uljari 30.07.

Organizatori su ovim putem pozvali sve ljubitelje čarolije da dođu u Vodnjan ove nedjelje 23.06., kako bi prisustvovali puštanju lampiona uz „Make a wish“, kada će se u nebo iznad glavnog gradskog trga poslati pregršt lijepih želja i proslaviti još jedno ljeto pred nama!

Nakon malog spektakla na nebu program se nastavlja uz tradicionalne Vatre Sv. Ivana. Najhrabriji se mogu okušati u skakanju preko ivanjskih vatri kako bi otjerali štrige, na isti način kako su i naši stari to radili.

Puštanje lampiona predviđeno je za 22 sata te se mole svi sudionici u puštanju lampiona da iste kupe na vrijeme jer se satnice početka paljenja lampiona organizator mora strogo pridržavati.

Lampione je moguće već sada kupiti, po cijeni od 10,00 kn, u prostorijama Turističke zajednice Vodnjan na Narodnom trgu, te na dan manifestacije 23.06. u sklopu prodajnog štanda na Narodnom trgu, od 19:00 do najkasnije 21:30 !

Subota  29.06. u Peroju je u znaku sporta, uz tradicionalni Martulina cup. Druženje na plaži Martulina započinje od 14 sati nadalje, dok će se istog dana u Vodnjanu na Narodnom trgu održati 5. Bošnjačka noć.

Ljubitelji dobre kazališne komedije ove će godine moći pogledati predstavu „Mistero buffo“ Valtera Roše 30.06. u vodnjanskoj staroj uljari, nasmijati se uz „Crnogorac u tranziciji“ Teatra 303, te predstavu „Furbaćona 2“ Istarskog narodnog kazališta 31.07. u vodnjanskom gradskom parku.

U subotu 06.07. dan je rezerviran za umjetnost plesa i 15. Plesnu reviju Istarske županije koja će se održati u Vodnjanu u organizaciji Društvo Naša djeca Vodnjan, dok će se u Gajani istog dana održati tradicionalni Gajanafest te u Galižani Bosanska noć folklora i pjesme.

Direktorica Turističke zajednice Vodnjan predstavila je nastavak jedne uspješne glazbene priče koja je započela prije 2 godine pod nazivom enjoyperoj bini nastupati svakog četvrtka, u periodu od 04.07.-22.08., ovim redoslijedom: Nina Kraljić & The band, Divanhana, Bomb Shell, Spacca il silenzio, Denise Dantas & The band, Rock Partyzani, Abba – Real Tribute Band, Pravila igre.

Još jedna lijepa i uspješna perojska priča bila je i Ribarska večer koja ove godine ima treće izdanje, a održati će se 13.07. u lučici Portić.

Pored već spomenutih manifestacija u Galižani, 02.08. održati će se gastronomska manifestacija „Degustacija tradicionalnih jela Galižane“ kao i plesne te kazališne večeri.

Direktorica TZ-a istaknula je kako je ovo jedna izazovna godina što se turizma tiče, no bez obzira na izrazito kišan i vremenski nepovoljan svibanj, rezultati po pitanju ostvarenog broja noćenja na nivou su sa prošlogodišnjim. Napomenuvši kako je na području Grada registrirano preko 13 tisuća ležajeva u vlasništvu slovenskih državljana, smatra potpuno opravdanim da se kao mali znak pažnje na Narodnom trgu u Vodnjanu 07.08. održi 4. Slovenska večer, ove godine uz Mancu Špik sa gostima, grupom Kvatropirci.

Smoljan-Makragić napomenula je kako TZ i ove godine nastavlja sa programom „Visit Vodnjan“ – besplatnim razgledavanjem Vodnjana, u periodu od 09.07.-29.08.

Osim folklornih i zabavnih večeri u Barbarigi, i ove će se godine održati glazbeno umjetnički eko festival započet lani „Escape the City“, na „Novoj plaži“ u Barbarigi od 24.-28.07.

Od ostalih sadržaja pročelnica Giachin istaknula je još i ljetno kino od 08.07.-.08., u sklopu kojeg će se u Vodnjanu, Peroju i Galižani prikazivati sinkronizirani dječji animirani filmovi za djecu svih uzrasta, te kino za odrasle „Art-kino Cineast“ u vodnjanskoj staroj uljari od 04.07.-22.08.

Završetak vodnjanskog ljeta ove će godine 14.09. obilježiti drugi po redu Nostalgijafest u organizaciji vodnjanske udruge za informiranje građana Vodnjanski đir, u sklopu kojeg će se posjetitelji moći prisjetiti nekih starih vremena, igara, običaja i načina života.

O svim programima informirati će se mediji početkom svakog novog tjedna tijekom cijelog ljeta, a više informacija i detaljan program možete potražiti i na www.vodnjan.hr te na facebook stranicama Grada „Vodnjan-Dignano: Grad priča - Città da raccontare“.

(iPress)