Načelnik općine Sv. Petar u Šumi, dr.sc. Mario Bratulić protekli četvrtak je s ministricom Gabrijelom Žalac iz Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU potpisao novi ugovor od neizmjernog značaja za malu istarsku općinu Sv. Petar u Šumi.

Općini su odobrena sredstva za sufinanciranje projekta izgradnje i uređenja prve Hrvatske kuće od kobasica. Projekt je vrijedan 2,4 milijuna kuna, a realizirat će se u zgradi stare austro-ugarske malinice.

Prva Hrvatska kuća od kobasica sastojat će se od centralne prostorije površine 140 m², izložbene galerije-muzeja hrvatskih kobasica u suterenu kuće od 40m², sanitarnih čvorova, spremišta, garderobe i kuhinje-senzornog laboratorija od 20m². Kuća će biti opremljena modernom tehnološkom opremom za pripremu i degustaciju kobasičarskih proizvoda i jela koja se mogu pripremati od kobasica, a moderna digitalna audio oprema biti će prilagođena raznim prezentacijama, predavanjima, snimanju, ocjenjivanjima tradicionalnih proizvodima  i eventima na tremu nacionalne kobasičarske i ostale tradicije.

Na cijelom prostoru postavit će se stalni muzejski panoi s kobasičarskim temama iz cijele Hrvatske, a u izložbeno-galerijskom prostoru uredit će se mali muzej po uzoru na slične muzeje koji već postoje u EU. Općina će odmah pokrenuti javni natječaj i po završetku postupka započeti s radovima. Kuća kobasica će tijekom čitave godine okupljati proizvođače, promotore, degustatore i ocjenjivače kobasica i ostalih tradicionalnih proizvoda iz Hrvatske i inozemstva.

Kroz kuću će se promovirati proizvodnja tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, tvrtke, udruge i institucije, a u sklopu kuće će se organizirati razne edukacije i predavanja za sve strukture društva, a ista će se koristiti kao društveni i kulturni dom općine u kojemu će se organizirati razna društvena, kulturna i edukacijska događanja.

Nakon mnogobrojnih projekata koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financira u Istri, zahvaljujući razumijevanju ministrice Gabrijele Žalac i njenim suradnicima iz ministarstva prepoznat je još jedan istarski projekt koji se je u samom početku nametnuo kao projekt od neizmjernog nacionalnog značaja. Realizacijom projekta mala istarska općina Sv. Petar u Šumi pozicionirat će se u najznačajnije mjesto u državi koje na poseban način njeguje tradiciju i vodi brigu o zaštiti i promociji tradicionalnih mesnih i kobasičarskih proizvoda.

(iPress)