Na željezničkom kolodvoru u Kanfanaru načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga potpisali su Sporazum o sufinanciranju troškova izrade idejnog rješenja uređenja željezničke pruge Kanfanar – Rovinj. Ovo je prvi korak u početku ovog velikog projekta kojega će u narednom razdoblju zajednički realizirati Kanfanar i Rovinj, s ciljem prenamjene trase nekadašnje pruge Kanfanar – Rovinj u biciklističko-pješačku stazu.

“Već dugo željeznička pruga nije više u funkciji, a cilj ovog idejnog rješenja je da se trasa obnovi u biciklističku i pješačku stazu te da služi kao poveznica obale i unutrašnjosti. ” – istaknuo je načelnik Jurman.

Stara pruga Kanfanar – Rovinj kojom se prometovalo od 1876. do 1966. godine bila je od iznimnog prometnog, ali i kulturološkog značaja za stanovništvo ovog kraja, a ovim će projektom ta trasa ponovno dobiti na značaju, u vidu osmišljavanja i razvijanja novih sportskih i turističkih sadržaja, obogaćivanja turističke ponude, ali i povećanja razine sigurnosti sve brojnijih biciklista na ovom području, koje će se na ovaj način motivirati da koriste sporedne pravce umjesto glavnih cesta između Kanfanara i Rovinja.

“Iznimno me veseli realizacija ovog važnog projekta koji još jednom dokazuje odličnu suradnju koju imamo s Općinom Kanfanar, a koja će zasigurno doprinijeti našoj cjelokupnoj turističkoj ponudi te ujedno i rasteretiti cestovni promet od brojnih biciklista. ” – zaključio je gradonačelnik Paliaga.

Nakon potpisivanja Sporazuma, kreće se s početkom izrade idejnog rješenja uređenja pruge, a potom i svim sljedećim aktivnostima i radovima prema idejnom rješenju. Grad Rovinj i Općina Kanfanar obvezuju se sufinancirati pripremu projektne dokumentacije na način da će svaka Sporazumna strana sudjelovati s učešćem od 50% iznosa, odnosno svaka najviše do iznosa od 50.000,00 kuna. Namjera je cijelu trase nekadašnje pruge počistiti, urediti i označiti, kao i tematski urediti popratne objekte uz prugu koji su nekada s njom bili povezani.

Projekt je uvršten u Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije za razdoblje od 2019. do 2025. godine, koji se odnosi na planiranje, razvoj i promociju cikloturizma Istre u navedenom razdoblju, stoji u priopćenju.

(iPress)