U petoj brzini, s gasom do 'daske', vijećnici Gradskog vijeća Umaga 14. sjednicu Vijeća odradili su za 86 minuta. Dnevni red s 19 točaka nije bio prepreka, a vijećnici očito i nisu bili skloni širokim raspravama po pojedinim točkama dnevnog reda koje su, na pitanje predsjednika Gradskog vijeća Jurice Šiljega, tko je 'za', jednoglasno prihvaćali podižući zelene pločice.

Ni aktualni sat nije trajao puno vrijeme već samo 25 minuta tijekom kojih  nekoliko vijećnika nije postavilo gradonačelniku Bassaneseu i njegovim suradnicima komplicirana pitanja koja bi 'tražila' širu raspravu.

Jednoglasno su prihvaćene izmjene i dopune Proračuna Umaga za 2019. godinu koje je prezentirala pročelnica UO za financije i proračun Barbara Krištofić Brenčić a prema kojima su prihodi bili planirani za tekuću poslovnu godinu s iznosom od 181.890.897 milijuna kuna a prema novom planu biti će manji za 4,5 posto i iznosit će 173.625.610 milijuna kuna.

Rashodi u ovoj godini bili su planirani u iznosu od 233.101.300 milijuna kuna a izmjenom plana su povećani za 9,5 posto i iznosit će 255.431.300 milijuna kuna.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Odluku o raspoređivanju sredstava političkim strankama, nezavisnim listama i kandidatima zastupljenih u Gradskom vijeću Umaga za 2019. godinu koja će im se doznačiti na žiro račune stranaka, tromjesečno u jednakim obrocima, a prema kojoj će HNS dobiti 13.146 kuna, IDS 94.656 kuna, Živi zid 13.146 kuna, HDZ 27.608 kuna, SDP 55.216 kuna, SDA 14.461 kuna i HSU 13.146 kuna.

Jednoglasno su vijećnici usvojili i Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Umaga u 2019. godini koja će se uručiti laureatima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati povodom Dana grada, 6. svibnja.

Godišnju nagradu Grada Umaga dobit će Elvis Villanovich za društvene djelatnosti, Mješoviti pjevački zbor «Korona» za kulturu, dr.Franko Vivoda za zdravstvo, Vesna Žmak za gospodarstvo, tvrtka Sipro d.o.o  Umag za gospodarstvo i Branka Grgantov za odgoj i obrazovanje.

Priznanje počasnog građana grada Umaga bit će uručeno Milanu Rakovcu.

Devetnaesta točka dnevnog reda Gradskog vijeća Umaga bilo je izvješće o radu gradonačelnika Umaga u drugom polugodištu prošle godine. Gradonačelnik Umaga Vili Basssanese međutim nije pročitao ni pojasnio svoje izvješće već je vijećnike uputio da o njegovom radu u drugom dijelu prošle poslovne godine mogu pročitati u materijalu za 14. sjednicu Gradskog vijeća a o mogućim pitanjima vijećnika raspravljat će se na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća. (iPress)