Jedna od najpoznatijih istarskih manifestacija, 26. međunarodna izložba vina i vinarske opreme 'Vinistra' i neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo malvazije predstavljena je danas u Poreču. Konferenciji za novinare su prisustvovali Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, gradonačelnik Poreča Loris PeršurićCaroline Gilby predsjednica ocjenjivačkog suda neslužbenog svjetskog prvenstva Svijeta malvazije i Emil Perdec iz Plave laguna.

Vinska fešta u porečkoj dvorani na Žatiki vrata će otvoriti svim vinoznalcima i vinoljubcima 10. svibnja i ostat će otvorena do 12. svibnja.

Uz kupnju ulaznice po cijeni od 130 kuna posjetitelji Vinistre dobit će bon u vrijednosti 30 kuna s kojim će moći u vinoteci kupiti uz popust vina izlagača na ovogodišnjoj Vinistri.

- Vinistra više nije samo sajam i druženje već je postavila standarde i smjer u kojem se turistički i gospodarski moramo kretati, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić napomenuvši kako su vinari postali najbolji ambasadori Poreča, Istre i Hrvatske. S Vinistrom u Poreču, turističkom gradu, počinje prava turistička sezona, naglasio je Peršurić podsjetivši da u vrijeme trajanja Vinistre i Blagdana Uskrsa u tridesetak otvorenih porečkih hotela gotovo je nemoguće naći smještaj.      

Na 26. Vinistri će se predstaviti 80-tak vinara i 144 izlagača a za titulu najbolje svjetske malvazije ove godine 'bori' se 272 uzorka malvazije iz Hrvatske (206), Italije (44), Slovenije (12) Španjolske (5) i Grčke (5) a njihovi kvalitetu, po ovogodišnjem višem bodovnom pragu, uz ocjenjivanje i 30-tak jakih alkoholnih pića, ocjenjuje četrdesetak enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka.

Proglašenje 'svjetskog' prvaka sorte malvazije najavljeno je za 8. svibanj, dva dana uoči otvaranja vrata, 26 puta za redom, ovogodišnje porečke Vinistre. (iPress)