Na Cvjetnicu je u Agroturizmu Paladnjaki nedaleko Žminja održano sedmo izdanje manifestacije 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće'. Ispečena pinca od 30 kg, brojni izlagači, radionica uz ognjište, bogata izložba kolača, pisanica i pinci, turnir u pičenju jaja te bogat kulturni program, samo su neki od sadržaja ove tople i mirisne manifestacije u srcu Istre.

Njenoj privlačnosti uvelike doprinosi ambijent agroturizma obitelji Miličić koja svake godine “Pincama” velikodušno otvara svoja vrata. Pa su tako uz ognjište četiri domaćice (Zdenka Jakus, Kristina Radetić Bertetić, Gordana Zugan Matika i Marinela Malić) mijesile i pekle pince pokazujući radoznalim i brojnim posjetiteljima kako su to nekad radile njihove bake i prabake.

Kameni zidovi, vatra ogništa i mirisi limuna, ruma, špalete i domaće supe privukli su brojne goste i visoke uzvanike. Nastupima Folklornog društva Cere, folklornih skupina Dječjeg vrtića Rapčići i Osnovne škole Vladimira Gortana, istrijanskon kanton Marije i Milana Kranjčić, organizatori su lepezu materijalne i nematerijalne baštine Žminja i Žminjštine uspješno i nenametljivo približili mnoštvu koje je ove nedjelje u Paladnjakima zadovoljilo sva čula.

Na tratini s pogledom na Limsku dragu brojni su izlagači prodavali proizvode usko povezane s uskršnjim stolom; špalete, luk, jaja, šparoge, vina, kobasice, čokolade, rakije itd. Valja istaći i štand na kojem se prodavao“žminjski rićin” i “žminjski prsten”; replike nakita pronađenog na starohrvatskoj nekropoli u Žminju sredinom prošlog stoljeća. Krainer Quintett cijeloga je dana zabavljao goste zvucima tradicijskih glazbala.

Domaćice iz cijele Istre izložile su pince, uskrsne kolače i pisanice. Slatki su eksponati u Paladnjake stigli iz Žminja, Barbana, Vižinade, Pazina, Lindara, Bala, Tinjana, Lima, Poreča i Rovinja. Stručni žiri u sastavu Linda Juraković, Franko Milotić i Davor Šišović odabrali su najkvalitetnije. Pa je tako vlasnica “najštabeleje pince” Mirjana Prgomet iz Prhati u Općini Barban, dok su drugo i treće mjesto osvojile Nada Galant i Karmen Matošević. Darinka Družetić iz Tinjana u Paladnjaki je izložila “najštabeleji” vazmeni kolač, odnosno poveticu. Drugo mjesto osvojio je vazmeni kuglof Zlate Zidarić, a treće kolač Vande Maretić. Mirjana Prgomet proslavila se i izradom pisanica, odnosno “pituranih” jaji. Slijede ju Marija Galant i Dječji vrtić Rapčići. Prva su tri mjesta osvojila poklon - bon za kupnju u iznosu od 500, tri druga mjesta u iznosu od 400, te treća mjesta u iznosu od 300 kn.

Za inovacije su posebno priznanje dobili OPG Prenc, odnosno njihova pinca s konopljom, te pinca sa stevijom Zvjezdane Peteh. Pobjednik turnira u pičenju jaja ove je godine Damir Balenović s otoka Krka, a kao nagradu za preciznost dobio je špaletu Pršutane Jelenić. Špaletu je pak, uz jaja, luk i domaći kruh posjetiteljima nudio domaćin Miličić, koji je autor izložbe posvećene “vazmenom ručienju” odnosno uskrsnom doručku na kojem se jela spomenuta, a netom blagoslovljena hrana.

Zdenka Jakus oborila je lanjski rekord, te uz pomoć domaćina Miha Miličića ispekla pincu tešku čak 30 kg koju su organizatori podijelili posjetiteljima, kao i sve kolače i pince pristigle na izložbu.

Posjetiteljima se predstavila Slatkopedija; portal posvećen slasticama i tajnama vrhunskih slastičara.

Žminjci su se još jednom pokazali izvrsnim organizatorima i domaćinima. A “Pinci” su uz IstraTrek što se održao početkom ožujka, tek uvertira u bogato ljeto. Za domaće i strane goste pripremaju Sabor čakavskog pjesništva, Festival bire, Istarski festival pašte, Armonike zad kaštela, Žminjsku štuoriju, Ljetno kino, Bartulju, utrku Žminj teče(ka), Izložbu kaktusa…

(iPress)