Predsjednik Jadranskog sindikata Bris Cerovac uputio je pismo papi Franji sa zamolbom da moli za radnike brodogradilišta Uljanik i 3. maj te njihove obitelji, o čemu je u srijedu pismom obavijestio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, od kojega također traži da moli da se radnicima isplate plaće te očuvaju brodogradilišta.

"Političari su nam oduzeli kršćanski blagdan Božić, ali im to nije bilo dovoljno već rade i na oduzimanju Uskrsa", ističe Cerovac u pismu kardinalu Bozaniću te poručuje kako gladni radnici i njihove obitelji više nisu vijest, nije vijest niti to što ostaju bez nekretnina, završavaju nezbrinuti na ulici, bježe u druge države gdje se poslodavci i političari bolje odnose prema njima.

Naglašava kako dolazi Uskrs "kada će ti isti političari koji su svojim nečinjenjem i krivim odlukama doveli građane Hrvatske u tešku životnu situaciju" sjediti u crkvama na prvim mjestima, kao najveći kršćani.

"Kršćani koji se brinu za svoje stado!!! A, što nakon što izađu iz crkve? Hoće li biti bolji u svom radu? Hoće li raditi napokon u interesu radnika i građana ili će raditi na izmjenama zakona, čije izmjene će biti u interesu manjeg broja građana, a na štetu većine ostalih građana RH", upitao se Cerovac.

Od crkvenih poglavara traži da se konačno oglase o problemu hrvatske brodogradnje, radnika i njihovih obitelji.

Crkvenim poglavarima: Ako podržavate radnike poslat ćete poruku političarima

"Na vama je da se napokon odredite što podržavate. Ako podržavate radnike brodogradilišta, ovih dana poslati ćete poruku političarima, kao što ćete tražiti da i mi dočekamo dostojanstveno u krugu obitelji veliki blagdan Uskrs", istaknuo je Cerovac.

U pismu upućenom papi Franji naveo je kako je stigao i drugi najveći kršćanski blagdan kojeg radnici i članovi njihovih obitelji ne mogu slaviti zbog nezainteresiranosti hrvatskih političara koji umjesto da rješavaju nastale nedostatke, te pronađu rješenja i radnicima isplate zaostale plaće, rade na trošenju naših novaca za izbor hrvatskih političara u Europski parlament.

"Takvim odnosom prema radnicima Ukrali su nam Božić, a sad će isto uraditi i s Uskrsom. Gladni i izmučeni radnici ponizno Vam se obraćaju da u Velikom tjednu molite za nas i naše članove obitelji, odnosno za rješenje naših problema. Uvjereni u Vašu zauzetost za socijalnu pravdu i za sve obespravljene u svijetu, nadamo se kako ćete uslišiti naš vapaj" - zaključio je Cerovac pismo upućenom Papi.

(Hina)