- Najoštrije osuđujem nelegalno odlaganje otpada i građevinskog materijala koje se dešava u svim naseljima na području Grada Vodnjana, poručio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Nažalost, svjedoci smo da se na području Grada kontinuirano nepropisno odbacuje otpad u okoliš, na javnim površinama i oko lokacija na kojima se prikuplja komunalni otpad u spremnicima te se tako stvaraju brojni novi divlji deponiji otpada. Divljih deponija ima preko stotinu i nelegalno odlaganje otpada postalo je jedan od gorućih komunalnih problema u Gradu.

Ovi se problemi iz godine u godinu  povećavaju, a posebno kulminiraju uoči i za vrijeme turističke sezone. Time se cijeloj lokalnoj zajednici nanose ogromne štete. Osim negativnih posljedica po okoliš za saniranje divljih deponija Grad godišnje utroši ogroman novac koji plaćaju svi građani. Ti bi se novci, da nema tog problema, zasigurno mogli utrošiti u neke druge namjene, primjerice u izgradnju dječjih igrališta ili u komunalno opremanje i izgradnju nove infrastrukture.

Kako bi tome stali na kraj, intenzivirali smo kontrole na terenu i postavili video nadzor sa ciljem kažnjavanja svih prekršitelja. Želim naglasiti da smo krenuli još efikasnije u „rat“ protiv svih neodgovornih osoba koje čine takva zlodjela, jer ovakvo stanje mora odmah prestati. Već smo izdali 20-ak prekršajnih naloga, a komunalni redari kontrole vrše u svako doba dana i na svim lokacijama. Kazna za ovaj prekršaj iznosi do 10.000,00 kuna za fizičke osobe i do 700.000,00 kuna za pravne osobe i zato apeliram na sve prekršitelje da hitno prestanu sa nelegalnim odlaganjem otpada jer će u suprotnom zasigurno biti evidentirani i novčano kažnjeni te prijavljeni inspekciji i nadležnim tijelima.

U evidentiranju i kažnjavanju prekršitelja značajno nam pomažu i brojni savjesni građani koji nam svakodnevno anonimno dojavljuju stanje na terenu i informacije o počiniteljima, a tu suradnju sa građanima postigli smo upravo uspostavom sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, odnosno sustavom za dojavu čije se upute nalaze na službenim internet stranicama Grada putem kojeg građani mogu anonimno prijaviti nesavjesne i neodgovorne građane te građevinske i druge obrte i tvrtke koje nelegalno odlažu otpad u prirodu i na javne površine. Veliko hvala svim građanima koji nam pomažu i koji će nam u budućnosti pomagati u tome.

U proteklim godinama mnogo smo truda i financijskih sredstava uložili u opremanje našeg gradskog komunalnog društva Contrada d.o.o., koji se brine o prikupljanju otpada i čišćenju javnih površina, upravo radi toga da građanima budemo sve bolji i efikasniji uslužni servis. Isto tako, već godinama provodimo edukacije stanovništva vezano uz tematiku otpada te zasigurno mogu reći da su svi građani obaviješteni o načinu i uvjetima prikupljanja, selektiranja i zbrinjavanje otpada.

Pozivam sve građane da iskoriste mogućnosti koje imamo. Odvoz krupnog (glomaznog) otpada građani mogu riješiti pozivom gradskog komunalnog društva Contrada d.o.o. koje će izvršiti odvoz otpada prema utvrđenom rasporedu i bez plaćanja naknade, a za mjesec dana biti će u funkciji i novoizgrađeno suvremeno reciklažno dvorište u Vodnjanu, u Poslovnoj zoni Vodnjan sjever, gdje će svi građani moći, isto tako besplatno, svakodnevno deponirati sav krupni (glomazni) otpad i sav otpad koji se reciklira.

Građevinski otpad može se zbrinuti odvoženjem istog na odlagalište građevinskog otpada Vidrijan.

Čistoća grada ne ovisi samo o gradonačelniku i gradskim službama, nego o svima, svi moraju biti odgovorni prema okolišu i zato nemojmo dozvoliti da nam se ovakve stvari više događaju.

Čuvajmo svoj okoliš i brinimo zajedno o očuvanju ljepote našega Grada za sve nas koji živimo danas, za svu djecu i za buduće naraštaje!

Zajedno za ljepše lice Vodnjanštine, poručuje gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

(iPress)