Već više godina Grad Umag besplatno osigurava svim svojim onkološkim bolesnicima u post-operativnoj fazi liječenja terapije limfedema uz hvalevrijednu pomoć volonterke i terapeutkinje Ade Aleksić.

Savjetovalište je započelo s radom 2015. godine kada je, prema podacima HZZJZ-a, bilo više od 800 oboljelih od karcinoma na području grada Umaga što je dodatno potvrdilo potrebu za tom vrstom terapije koje, nažalost, nema u sustavu HZZO-a, izvijestili su iz Umaga.

- Od prvog dana je interes bio veliki tako da danas, nakon 4 godine, imamo preko 100 pacijenata koji su prošli kroz savjetovalište, a kako je broj oboljelih u porastu interes i dalje traje.

Limfedem ne nastaje kod svakog onkološkog pacijenta, oko 1/3 pacijenata je pošteđena tako da brojka od 100 naših pacijenata je, statistički gledano, još veća.

Osim terapije limfedema i edukacija pacijenata je vrlo bitna jer je terapija doživotna što znači da postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bi život bio što kvalitetniji a komplikacije limfedema što manje.

Te bitne informacije u našem sustavu nitko ne daje tako da pacijenti mjesecima lutaju u potrazi za terapijom i edukacijom.

Kako je terapija limfedema usko vezana i sa kompresijskim pomagalima treba postojati i suradnja sa specijalističkim ambulantama kako bi pacijenti njihove usluge mogli koristiti na teret HZZO-a. U početku je to bilo jako teško ali danas je situacija toliko dobra da uspijevamo dobiti i nadstandarde.

Nakon četiri godine konačno se javljaju pacijenti koji su upućeni nama na samom početku razvoja limfedema te je time i sama terapija puno uspješnija ali i dalje jedan dio njih nema nikakve info o tom problemu.

Ono čemu treba težiti je da se djeluje preventivno, edukacijom i terapijom, kako bi limfedem postao izuzetak a ne pravilo, kao što je danas.

Kako bi se još više pomoglo toj vrsti pacijenata potrebno je puno više govora o tome u javnosti upravo zbog toga što naš sustav to ne čini, nešto se malo tu i tamo spominje limfedem ruke nakon operacije karcinoma dojke dok su svi ostali limfedem noge, glave ili same dojke potpuno neprepoznati i prepušteni sami sebi.

Grad Umag je, što  se tiče terapije limfedema kod onkoloških pacijenata, u potpunosti zadovoljio potrebe svojih građana i može biti primjer ostalima kako pomoći toj kategoriji pacijenata da dobiju terapiju koja im je nužna bez cjelodnevnih putovanja i, ne manje važno, besplatno. (iPress)

(iPress)