Prvog dana sedmog Međunarodnog sajma 'S klobasicom u EU', u Sv. Petru u Šumi, podijeljene su nagrade najboljim kobasicama sajma u klaustru pavlinskog samostana. Od kobasica s medom i tartufima do izrade kobasice duge 50 metara, ovog se vikenda nudi na Sajmu.

U kategoriji specifičnih kobasica ovogodišnji je šampion tvrtka Gavrilović iz Petrinje. Najbolju slavonsku kobasicu dao je OPG Zvonko Arić iz Starog Petrovog Sela, a najbolju kulenovu seku tvrtka Ari agro iz Nove Gradiške.

- Ove godine od 54 uzoraka imamo čak 36 zlata, što dovoljno govori o velikoj kvaliteti, bogatoj aromi i harmoničnosti svih sastojaka u kobasicama koje su proizvođači ove godine postigli, rekla je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruge senzornih analitičara Gustus.

Dario Šimonović, vlasnik Pršutarne Jadruhi u Vižinadi, je prema stručnoj analizi proglašen pobjednikom u dvije od pet kategorija, za istarsku kosnicu te u onoj najprestižnijoj - za najbolju istarsku kobasicu.

Bogati program očekuje posjetitelje i u nedjelju. Od 10.15 pješačenje Supetaršćinom te Cooking show u klaustru samostana, a od 12 h izrada istarske klobasice po starinski. U 15 sati kreće procesija na Križnom putu oca Danijela Hekića, a u 18 podjela nagrada sajma. 

Na sajmu će ove godine sudjelovati preko 110 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz zemlje i inozemstva, a očekuje se da će Sveti Petar u Šumi tijekom dva dana sajma posjetiti najmanje 10.000 posjetitelja iz države i inozemstva.  (iPress)