PAZIN - U svrhu promicanja, razvitka i njegovanja hrvatske kulturne baštine, znanstvenoga, stručnog i sustavnog izučavanja povijesti hrvatske Istre, radi njegovanja čakavštine, upoznavanja glagoljaštva kao jednoga od temelja hrvatske pismenosti i kulture, čuvanja i vrjednovanja izvorne hrvatske kulture, jezika, običaja, vjerskih i umjetničkih zavičajnih zasada i vrijednosti, Bratovština HRVATSKA ISTRA priredila je treću godinu zaredom niz predavanja u Pazinskom kolegiju-klasičnoj gimnaziji te u OŠ Vladimira Nazora Pazin, u matičnoj i područnim školama, povodom Dana hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka u spomen na donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga  književnog jezika iz 1967. godine.

Hrvatski je sabor 1997., na temelju  te deklaracije, donio odluku o obilježavanju Dana hrvatskoga jezika. Učenici su imali prilike čuti vrsne predavače iz Zagreba, Rijeke i Poreča: akademika Josipa Bratulića, dr. sc. Maju Polić (HAZU, Zavod za povijesne i društvene znanosti Rijeka) i književnika Tomislava Milohanića (Istarski ogranak DHK).

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019. akademik Josip Bratulić održao je predavanje pod naslovom HRVATSKI JEZIK − TRAJNI SPOMEN NAŠEG IDENTITETA za učenike viših razreda osnovne škole u Lupoglavu  i za učenike Pazinskog kolegija predavanje JEZIK I IDENTITET.

U utorak, 12. ožujka 2019. predavanje istoga naslova, HRVATSKI JEZIK − TRAJNI SPOMEN NAŠEG IDENTITETA imali su prilike poslušati, uz svoje profesore,  učenici osnovnih škola u Tinjanu i Pazinu.

U srijedu, 13. ožujka 2019. u osnovnoj školi u Trvižu za učenike viših razreda književnik Tomislav Milohanić (Društvo hrvatskih književnika) održao je predavanje: JA, KOJI SLOVA ZNAM, GOVORIM DA JE DOBRO ŽIVJETI NA ZEMLJI.

U četvrtak, 14. ožujka 2019. dr. sc. Maja Polić (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) održala je predavanje: HRVATSKI NARODNI PREPOROD POKRAJINE ISTRE S KVARNERSKIM OTOCIMA I ZNAMENITI PREPORODITELJI za učenike viših razreda osnovnih škola u Motovunu i Karojbi.

Predavanjima su uz učenike nazočili profesori, ravnatelji i voditelji škola. Jezik je taj koji  nas određuje, po njemu jesmo to što jesmo, u njem živimo i rastemo, po njemu smo prepoznati. 

Predstavljanje knjige čakavskih pjesama FRKALAS

U prostorijama Bratovštine „Hrvatska Istra“ u Pazinu 11.ožujka 2019. predstavljena je knjiga čakavskih pjesama FRKALAS, autora Tomislava Milohanića.

Nakladnik izdanja je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, 2018., Pula a urednik dr. sc. Boris Domagoj Biletić.  Knjigu su predstavili: akademik Josip Bratulić, autor Tomislav Milohanića prezentaciju je vodio dr. sc. Željko Mrak. Voditelj prezentacije upoznao je nazočne s radom Bratovštine i podsjetio da Bratovština već treću godinu zaredom priređuje niz predavanja u osnovnim školama i gimnazijama u povodu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika od 11.-17.ožujka u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967.godine. FRKALAS je knjiga čakavskih pjesama i kako je sam autor naglasio za mlade, o mladima i za sve koji se osjećaju mladima. Nadahnuto i poticajno govorio je akademik Josip Bratulić povijesno-književnom kontekstu  čakavštine na ovim prostorima, posebno se osvrnuvši na novu knjigu pjesnika Tomislava Milohanića, koja doprinosi obogaćenju koliko u poetskom smislu, toliko i u bogatoj jezičnoj riznici posebnih i rijetkih riječi na dijalektu užeg zavičaja na kojem autor piše. Protumačio je značenje riječi frkalas i za kraj pročitao pjesmu rodnom mjestu autora – Rapaveja. Kroz svoju najnoviju knjigu čakavskih pjesama proveo je Milohanić interpretirajući odabrane pjesme iz pojedinih ciklusa: o milon blagu, palickanju i blagoslivjanju, o mistima paše i štiva… dočaravajući tako boje, mirise i ugođaje djetinjstva i zavičaja. Poetsko ozračje pojačale su mlade snage: Lucija Milohanić kazivala je naslovnu pjesmu Frkalas, a Mihael Erman pjesmu-brojalicu Prsti na ruki. Slatkom glazbenom poslasticom započele su i zaključile predstavljanje knjige sestre pjevačice Anja i Nina Fakin, maestralno otpjevavši skladbe Moj otac i Blagoslov barke, izvijestili su iz Bratovštine Hrvatska Istra.  (iPress)