Tragična priča o rasprodaji Istre se nastavlja. Istra se rasprodaje, poklanja osobama i njihovim tvrtkama koje su vješte u investicijama i koje uspijevaju zakulisnim radnjama, iskorištavajući pohlepu vlastodržaca dobiti jeftino sve što hoće. To nisu domaći ljudi, građani Istre koji su dokazali da im u turizmu nema premca u svijetu. To su ljudi koje nije briga za našu budućnost, za budućnost naše djece i nije ih briga da sačuvaju prirodni okoliš. Njima je bitan profit i do njega će i „preko leševa“. Da bi se okupirala Istra nije potrebna vojska, tenkovi ili puške, dovoljno je imati političare izdajnike.

Počelo je u Puli sa Monumentima i Sv. Katarinom. Na redu su Muzil, Saccorgiana, Hidrobaza itd. U Umagu na Kravljem rtu 100 ha zemljišta i 3 km obale je ograđeno i zabranjen je pristup svima iako ne postoji nijedan ugovor ili važeći dokument koji bi to opravdao. Ministarstvo pomorstva i Lučka kapetanija koja bi trebala to nadzirati ne radi ništa. Predstavnička tijela šute, političke stranke šute, nije ih briga, moraju poštivati bezakonje jer su se tako dogovorile. Važniji su ima tajkuni, velike tvrtke i njihovi uhljebi.

Nakon što smo objavili da je u Ližnjanu tvrtka talijanskog tajkuna dobila na 60 godina cca 3 ha Matićevog piska, za 100 tisuća kn/god. te cca 5 ha Karigadura za 300 tisuća kn/god., atraktivnog zemljišta uz more, pojavile su se nove informacije.

Došli smo do idejnih rješenja koja su bila sastavni dio prihvaćenih ponuda tvrtke Marina Ibacom d.o.o. za Matićev pisak i Karigadur. Načelnikova opravdanja da je to učinjeno radi velikih investicija u hotele i turističko naselje, a kako bi Općina Ližnjan napokon oživjela su bile očite laži. Prema idejnom rješenju na Karigaduru će se postaviti 18 mobilnih kućica, bit će pripremljeno i 18 mjesta za kamp kućice, a gradit će se 15 bungalova. Ni traga od silnih hotela sa bezbroj zvjezdica i velikih investicija. Prevareni su gradjani na zboru i prezentaciji te vijećnici na sjednici sljedećeg dana kada su dali zeleno svjetlo sramotnim ugovorima.

Na Matićevom pisku neće se ništa ozbiljno izgraditi, ali se dozvoljava tajkunu da preuzme montažni ugostiteljski objekt i postavi još jedan. Zanimljivo da u ugovoru tvrtka talijanskog tajkuna ne bi smjela graditi ništa do 25 m udaljenosti od mora, a dozvoljava joj se preuzimanje tudje nekretnine koja je uz samo more. Još je intrigantnije da su 3 montažna objekta koja rade samo sezonski sa stotinjak kvadrata prihodovala Općini godišnje puno više od onog što će tajkunska tvrtka plaćati svake godine slijedećih, zamislite: 60 godina!

Šlag na torti prevara je namjera Općine Ližnjan da talijanskom tajkunu izgradi pristupni put njegovoj privatnoj parceli vrijedan 7 mil. kn!?

Naše sumnje na teška kaznena djela korupcije i zlouporabe položaja polako se obistinjuju. Ukoliko se ugovori sa tvrtkom talijanskog tajkuna ubrzo ne razvrgnu Živi zid će pokrenuti kaznene prijave protiv odgovornih.

Stav Živog zida je da se zemljišta uz more prije svih trebaju dati u dugoročne koncesije ili najam građanima Istre po uzoru na model u Austriji koji počiva na malim obiteljskim hotelima. Država i financijske institucije trebaju iznađi model kojim će pratiti takve investicije. Ovakvom rasprodajom budućnost naše djece je služiti tuđinu, konobariti, kuhati, čistiti, spremati... Da li je to ono što želimo sebi samima i našoj djeci?, navodi u priopćenju Živi zid Istre. (iPress)