Počelo je odbrojavanje za podizanje zavjese, idućeg ponedjeljka u 19 sati, na sceni porečkog kazališta kako bi javnost mogla vidjeti premijeru predstave «Maneštra od kazališta» u dva čina a u izvedbi glumaca, Porečana, koji su u sklopu projekta «KUP 54+» u trećoj životnoj dobi okusili gušte glume na kazališnim daskama.

O događaju, koji je prije osam mjeseci pokrenut u POU Poreč i ostvaren javnim pozivom na okupljanje i audiciju krajem mjeseca rujna prošle godine, javnost su informirale dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, ravnateljica POU Poreč Snježana Radetić i predsjednik Udruge porečkih umirovljenika Kluba Galija, Franc Dobrilović koji i glumi u «Maneštri».

Radionice s dvadesetak polaznika, budućih glumaca, započele su s radom početkom listopada, rekla je ravnateljica POU Poreč Snježana Radetić. Voditeljica projekta je Anita Pilat, asistentica u projektu Sara Jurčić  a umjetnički ravnatelj je Nebojša Borojević Borko.

Na premjeri na kazališnoj sceni POU Poreč  očekuje se nastup 15-tak glumaca, starijih od 55 godina, koji su od početka projekta sudjelovali u vježbanju i razradi predstave i koji prvi puta nastupaju na kazališnoj sceni.

U Poreču pridajemo veliku pozornost svim našim stanovnicima a posebno onima u trećoj životnoj dobi koji su imali «petlje» pokazati svoje unutarnje rezerve talenta, rekla je dogradonačelnica Poreča Nadija Štifanić Dobrilović. Stoga smo i podržali ovaj vrijedan projekt KUP 54+.

Kroz šest mjeseci vježbanja ostvarili smo međusobno veliko prijateljstvo u kojem je maneštra dobro izmišana, rekao je Franc Dobrilović, predsjednik Udruge porečkih umirovljenika i glumac u predstavi naglasivši kako su neki glumci s više ili manje iskustva ali će posjetitelji predstave vidjeti da ljudi treće životne dobi imaju što reći i pokazati svojim sugrađanima, rekao je Dobrilović.

Na poziv Ministarstva kulture RH Poreč je ostvario financiranje projekta u iznosu od 428 tisuća kuna a EU iz socijalnog fonda  sudjeluje u projektu sa 300-tinjak tisuća kuna.

Ulaz na premijerne predstave «Maneštre od kazališta», u ponedjeljak 11. ožujka i utorak 12. ožujka, je besplatan a s obzirom na veliko zanimanje Porečana za predstavu ravnateljica POU Poreč Snježana Radetić moli sugrađane da si rezerviraju u POU svoja mjesta u kazališnoj dvorani.

(iPress)