Iznimna količina kiše, koja je prošla tri dana pala u Istri, izazvala je ekološki incident u Pazinu jer su velike količine smeća završile u rijeci Pazinčici i Pazinskoj jami.

Iz građanske inicijative “Naš potok” izvještavaju kako su posljednjom bujicom enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami. Na više mjesta voda prodora ispod nasipa te i dalje ispire materijal.

- Šteta da su milijuni utrošeni na sanaciju odlagališta otpada Lakota. Još malo strpljenja i neće više biti odlagališta otpada Lakota.

Priroda je oprala šminku sa lica naše gradske vlasti, a pogotovo onih koji upravljaju vodotokom (Hrvatske vode) i onih koji upravljaju odlagalištem otpada Lakota (Usluga d.o.o.).
Bitno je da nitko nije odgovoran.

Enormne količine odlaganog građevinskog otpada, plastike, guma, agrotekstila, a sve završilo u Potok i Jamu. Na više mjesta voda prodire ispod nasipa i ispire materijal.  Pošto je Pazinčica rijeka ponornica čiji se dio proteže čak i do Raše, nadamo se da neće doći do ekološke katastrofe velikih razmjera, poručuju iz Građanske inicijative koji već godinama upozoravaju na Lakotu.

"Bijeli mulj, mutna voda, ostatci plastike i tekstila, gume te građevni materijal tragovi su koje je ostavila rijeka. Voda polako otječe, a trenutačno predstavnici Hrvatskih voda čiste odron koji je nastao zbog ekstremne količine vode i nastavljaju sanaciju kaskadnog dijela koji bi trebao smiriti bujicu koja ide prema Pazinčici", rekao je za Hinu pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, koji vjeruje da će stanje uskoro biti pod nadzorom.

Po njegovim riječima, dosad nezabilježena količina kiše pala je u kratkom razdoblju te je prouzročila veliki broj odrona na Pazinštini, a najkritičnije je bilo na području mjesnih odbora Zamaska i Kašćerge.

Inače, prema nekim procjenama, u noći sa subote ne nedjelju na Pazinštini je palo 78,8 litara kiše po četvornome metru, što je Pazinčicu pretvorilo u snažnu bujicu koja je sa sobom nosila zemlju, granje, smeće i drveće.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac istaknuo je kako su vatrogasci svoj posao odradili te s predstavnicima Hrvatskih voda i komunalnih službi i cestara ispumpali vodu. Dodao je kako su vatrogasci u Istri u nedjelju imali čak 90 intervencija te da trenutačno ispumpavaju vodu iz plastenika u dolini Raše.

Više fotografija ekološke katastrofe u srcu Istre možete pogledati u objavama građanske inicijative 'Naš potok'. (H/iPress)