Nakon Nove godine nastavljene su aktivnosti na izgradnji i uređenju Križnog puta oca Danijela Hekića, čiji radovi su započeti još  početkom mjeseca studenog. Križni put dužine oko 4 km s 14 postaja kreće od rodnog sela oca Danijela Hekića, Gljušćići, a završava na toponimu Jurmanski kalić.

Prvi drveni križevi postavljeni su još 2011. godine, a sada se kroz ovaj projekt uređuje cijela nova trasa križnoga puta. Već je postavljeno 14 monumentalnih postaja od kamena iz kamenoloma Kanfanar i Kirmenjak. Projekt je osmislio i projektirao supetarski umjetnik Josip Srblin. Trasa prolazi kroz prekrasne supetarske krajobraze, a svaka od postaja originalno je i jedinstveno projektantsko rješenje i postavljena je na prostoru u kojemu se na najbolji način može uklopiti.

Otac Danijel Hekić, rođen je 1926., zaređen 1952, , a zbog bolesti je od 1955. godine nakon što je obolio od multiple skleroze gotovo 5 desetljeća nepokretan primao vjernike iz cijele Europe, ispovijedao ih i razgovarao. Njegov život bio je obilježen bolesti i dubokom patnjom, . Otac Danijel  i nakon svoje smrti (2009.) privlači katolike iz cijele Europe, te je od početka postavljanja drvenih križeva mnoštvo hodočasnika iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Poljske posjećivalo njegovu rodnu kuću, župnu crkvu i stazu-križni put tijekom cijele godine. Postoje dokazi da su mnoge osobe koje su bile kod oca Danijela promijenile način života, promijenili život na bolje. Neki kažu da su ozdravili.

U tijeku je postupak beatifikacije koji je pokrenut u Padovi.

Uređenje križnog puta-staze oca Danijela Hekića  je u čast poštovanja prema velikom i svetom čovjeku, ali i nastavak hodočasničke tradicije Sv. Petra koja traje više stoljeća. Od svoje smrti njegovo rodno mjesto i rodna kuća privlači mnoge hodočasnike, a vjerujemo da će i nadalje kroz postupak beatifikacije mnogi vjernici i hodočasnici iz cijele Europe dolaziti u Sv. Petar u Šumi.

U narednom vremenu do svečanog blagoslova koji je predviđen za 10. ožujka na prvu korizmenu nedjelju predstoji nam uređenje okoliša oko postaja, sanacija makadamskih putova, obilježavanje, postavljanje natpisa i info ploča, sadnja zelenila i još puno sitnica.

O projektu, načinu financiranja, sponzorima, izvođačima, nastavku radova, ocu Danijelu biti će više riječi u novim objavama na web stranici i facebooku.

Projekt je dobio potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz Program ulaganja u zajednicu uz suradnju Hrvatske pavlinske provincije, općine Sv. Petar u Šumi, sponzora i podupiratelja i brojnih Supetaraca, izvijestili su iz Svetog Petra u Šumi.

(iPress)