Blagdanom Sveta tri kralja i svečanim zatvaranjem uz koncert Gordana Gregurovića, spuštena je zavjesa trećeg izdanja Adventa Poreč, najljepših i najbogatijih adventskih događanja u Istri, koja su ove godine zabilježila rekordnu posjećenost.

Organizatore i sudionike porečkog Adventa pratili su povoljni vremenski uvjeti a broj posjetitelja, s prosječnih 2.000 posjetitelja dnevno narastao i do 4.000 posjetitelja. Zabilježen je porast i u dolascima gostiju pa je Poreč bio najposjećenija istarska destinacija tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Tijekom ovogodišnjeg porečkog Adventa, dolazak gostiju u razdoblju od 21.prosinca do 6.siječnja, povećan je za 6,45 posto odnosno 9.907 dolazaka. Za 8,46 posto povećan je i broj noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše gostiju tijekom Adventa bilo je iz Austrije, Italije i Njemačke a Poreč nisu «zaobišli» ni domaći gosti, kojih je u dolasku bilo 44 posto više. Najviše noćenja ostvareno je na Silvestrovo a najviše gostiju boravilo je u hotelskom smještaju budući je tijekom blagdana u Poreču bilo otvoreno 16 hotela.

U starogradskoj jezgri Poreča održano je tridesetak koncerata, dječjih predstava, Porečka bajka u Vili Polesini s  poklonima za 1.400 porečkih mališana, besplatnim klizanjem i brojnim druženjima uz iće i piće. Jako dobro bili su posjećeni koncerti Elementala, Alena Vitasovića i Šajete, Gustafa, Psihomodopa, Night Expressa, Bijelo dugme tribute benda kao i prijepodnevna druženja brojnih posjetitelja vikendima na besplatnoj degustaciji slastica, kao i na Badnje jutro uz bakalar i vino. Novogodišnji vikend obilježio je i Dječji doček Nove godine u podne, kao i najposjećeniji doček na Nove godine na Trgu slobode gdje je Zdravko Čolić svojim vječnim hitovima oduševio i «uveo» tisuće Porečana i gostiju u 2019. godinu.

Ovogodišnji porečki Advent, u partnerskoj kombinaciji pripremili su Valamar Riviera, Plava laguna Poreč, Turistička zajednica Poreča i Istarske županije te Usluga Poreč, Sportska zajednica i  Udruženje obrtnika.

(iPress)