Na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, Poreč se priključio akciji Ministarstva poljoprivrede u obilježavanju Školskog mednog dana. Tim povodom, zamjenica gradonačelnika Sanja Oplanić, uručila je med i edukativnu slikovnicu za 165 učenika prvih razreda u Osnovnoj školi Poreč, Osnovnoj školi Finida, područnim školama Žbandaj i Nova Vas te Talijanskoj osnovnoj školi „Bernardo Parentin“.

Programom Školskog mednog dana i promocijom hrvatskih pčelinjaka, provela se edukacija djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, te se osigurala pomoć u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu i doprinos zaštiti okoliša.

Školskim mednim danom financirala se nabava meda zapakiranog po pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u ''nacionalnu staklenku za med'' od 370 ml za raspodjelu učenicima prvih razreda osnovnih škola. Med za dodjelu  učenicima u okviru ove mjere proizvod je «nastao» u objektima za proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji vodi Ministarstvo poljoprivrede. Podijeljeni med «zapakiran» je u «nacionalnu staklenku za med», nosi oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku Med hrvatskih pčelinjaka, nositelja zaštite, Hrvatska poljoprivredne agencije. 

(iPress)