U organizaciji Hrvatskog ornitološkog saveza i Udruge za zaštitu i uzgoj ptica 'Istra' iz Pule, uz pokroviteljstvo grada Poreča i pomoć Udruge uzgajatelja malih životinja 'Grdelin 2010' iz Labina i Filatelističkog društva 'Poreč' u sportskoj dvorani na Žatiki tijekom ovog vikenda, održava se 41. Ornitološko prvenstvo Hrvatske i izložba ptica.

Zadovoljstvo da se u Poreču, po prvi puta, održava ptičje prvenstvo Hrvatske, izrazio je i gradonačelnik Peršurić pozvavši svoje sugrađane, posebno one najmlađe, da dođu na izložbu.

Kako nam je rekao Robert Velenik, član udruge za zaštitu i uzgoj ptica 'Istra', u Poreču se natječe 1604 ptica raspoređenih po kategorijama koje predstavlja više od 130 izlagača iz 19 ornitoloških udruga Hrvatske. Kanarinci su ocjenjivani na temelju «pjesme» koju izvode, boje i stasa, ocjenjivale su se i egzotične ptice, ptice europske faune, križanci, male i velike papige, prepelice i egzotični golubi.

Prema ocjeni sudaca najviše 228 bodova u Poreču je dobilo 193 ptica od pet izlagača iz udruge Marijan Split, koje su osvojile 45 zlatnih, 17 srebrnih i 18 brončanih odličja.

Dugo mjesto s 211 bodova osvojilo je 164 ptica 13 izlagača iz Osijeka od koji je ptica dobilo 47 zlatnih, 19 srebrnih i 8 brončanih odličja.

Treće mjesto s 184 boda osvojilo je 168 ptica, od 13 izlagača iz Dubrovnika, od kojih je 31 dobilo zlatno, 18 srebrno a 8 brončano odličje.

U sklopu izložbe i ornitološkog prvenstva u Žatiki je Filatelističko društvo 'Poreč' 'otvorilo' u 12 vitrina filatelističku izložbu 'Ptice na pozornici života'.

Izložba ptica u Žatiki bit će otvorena sutra od 9 do 14 sati.

(iPress)