Albert Einstein je jednom rekao da vrijednost čovjeka u zajednici ovisi o tome koliko su njegovi osjećaji, misli i djela usmjereni na unapređivanje života drugih ljudi. A Umag se ponosi upravo onima koji svojim nesebičnim aktivnostima predstavljaju simbol humanosti, empatije i suživota u zajednici.

- Solidarnost, empatija, savjest, volja, bezuvjetno davanje i razumijevanje života u zajednici su vrijednosti koje nažalost nestaju jer jednostavno nemamo dovoljno razuma da bi shvatili koliko je malo potrebno da bi pomogli drugima. Stoga koji put u životu moramo zastati i preispitati sebe, važnost života i razumjeti temeljne životne vrijednosti. Poštovanje sredine možemo zaslužiti jedino svojim radom i odnosom prema zajednici u kojoj djelujemo, a rezultat, kako ljudski  tako i društveni, je nemjerljiv, naglasio je Vili Bassanese na svečanosti proglašenja volontera godine održanoj u srijedu 5. prosinca 2018. godine.

U cilju podizanja svijesti i širenja volonterstva na području grada Umaga, Grad Umag je sedmu godinu za redom nagradio volontere godine, kao i jubilarne darivatelje krvi. U prepunoj gradskoj vijećnici okupili su se brojni sugrađani, ali i članovi udruga koje djeluju na našem području ne bi li aplauzom i osmjesima nagradili one koji tijekom godine marljivo rade kako bi pomogli drugima.

Tako su za volontere Grada Umaga u 2018. godini proglašeni Anamarija Šiljeg, članica  Crvenog križa Bujštine, i Ernesto Giraldi, neumorni član Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag, dok je Seniorskoj ekipi Crvenog križa dodijeljena nagrada za iznimna postignuća.

No, u ovako lijepoj priči nikako nisu mogli  izostati i dobrovoljni darivatelji krvi koji svojom humanom gestom spašavaju ljudske živote, ne pitajući za njihov identitet, nacionalnost i vjeru. Ovog puta, u znak zahvalnosti, plaketu su dobili Josip Šimić (75 darivanja) i Giuliano Melon (100 darivanja).

Svečanost su dodatno obogatili članovi umaške skupine Istravaganti koji su, pod vodstvom maestra Sergia Bernicha, očarali publiku prekrasnim izvedbama.

Spremnost na pomoć u bilo kojem trenutku vlastitog života najveći je dar jednog čovjeka. Podrška onima kojima je pomoć potrebna najvrjednija je osobina koju čovjek može nositi u sebi. Volonterstvo i pomoć zajednici izgrađuje zajedništvo, a upravo je zajedništvo najbolji recept za postizanje napretka i boljitka jednog društva, poručuju iz Grada Umaga.

(iPress)