Udruga fotografa Fotovun vas poziva na svečano otvorenje 3. godišnje izložbe fotografija članica i članova udruge, koje će se održati u subotu 8. prosinca 2018. godine u 19h u galeriji „Pet kula” u Motovunu, na adresi Resselov trg 1. Riječ je o prvoj godišnjoj izložbi Udruge Fotovun u prekrasnoj motovunskoj galeriji kojom upravlja od kraja prošle godine.

Izložbu naziva „MInimal“ čini 40 fotografija 26-oro članica i članova Udruge Fotovun koje su nastale na temu minimalizma u fotografiji. Protekle dvije godišnje izložbe - „Priroda“ i „FOURte“ su svojim temama bile puno šire i fleksibilnije, a ove godine je odlučeno kako će tema biti minimalizam, koja svakako spada među najteže teme u fotografiji. To je težak zadatak i veliki izazov, ali i prilika da članstvo udruge prezentira svoje fotografsko sazrijevanje.

Minimalizam u fotografiji je filozofija koju autori moraju vrlo dobro razumjeti kako bi je uspjeli primijeniti u svojim fotografijama. Ova zahtjevna tema je stilski definirana minimalnom količinom komponenti poput oblika, boja, tekstura i linija, što stavlja naglasak na sposobnost fotografa da kroz svoj fotografiju kao svoj medij izražavanja promatraču na jedinstven način prezentira mogućnost stvaranja jednostavnih, snažnih i ekspresivnih fotografija uz minimalno korištenje elemenata. U minimalističkoj fotografiji vrlo važnu ulogu igra percepcija promatrača, odnosno ljudska subjektivnost te će stoga biti vrlo zanimljivo čuti dojmove posjetitelja izložbe. Minimalistička fotografija ima tu moć da se na temelju dobrog poznavanja tehničkih aspekata fotografije i odabira kompozicije, praznog (negativnog) prostora, motiva, kadra, rasvjete, boje i teksture može fokus pozornosti usmjeriti na statične i manje zanimljive motive te ih pretvoriti u izrazito dinamične i zanimljive prizore. Ovom temom se u fotografskom smislu želi potvrditi teza „Manje je više“.

MI u naslovu izložbe MInimal“ simbolično predstavlja članstvo udruge koje 3. godišnjom izložbom fotografija okrunjuje svoju treću godinu postojanja i rada. Ova vrijedna motovunska udruga okuplja 30-ak članica i članova s područja cijele Istre, a u nešto manje od tri godine postojanja realizirala je brojne vrijedne projekte (izložbe, foto natječaje, edukacije, radionice, različite suradnje s lokalnim organizacijama itd.) te svojim aktivnostima doprinijela unaprjeđenju kulturnog života u Motovunu te popularizaciji fotografske umjetnosti na području cijele Istre i šire. Posebno se u 2018. godini ističe prvo izdanje fotografske manifestacije - dvodnevnog festivala fotografije Motovun PhotoHill, koji je u Motovun u drugoj polovici travnja privukao 120 akreditiranih sudionika. Namijenjena foto entuzijastima, članovima fotoklubova ili naprosto ljubiteljima fotografije, ova je manifestacija ponudila niz zanimljivih sadržaja, od predavanja i radionica preko izložbi fotografija i fotografske opreme pa do orijentacijskog fotografskog natjecanja nazvanog Foto-potraga, a osebujna atmosfera ovoga događanja proizlazi i iz njegovoga gesla: “Brdo dobrih fotografija”.

Izložba se realizira u suradnji s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun i lokalnim poslovnim subjektima.

Izložba će biti postavljena do veljače 2019. godine, a moći ćete ju pogledati po najavi na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u terminima redovnih sastanaka udruge.

Članice i članovi Udruge fotografa Fotovun raduju se vašem dolasku, poručuju iz Motovuna.

(iPress)