Povodom proglašenja Umjetničke škole Poreč najuspješnijom glazbenom školom u Hrvatskoj i dodjelom priznanja ravnateljici Škole Sanjici Sari Radetić za najbolju ravnateljicu, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić posjetio je učenike i učitelje Umjetničke škole Poreč. Ove godišnje nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) a Umjetnička škola Poreč je među svim glazbenim i plesnim osnovnim, srednjim školama i akademijama, prva osnovna škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena nagrada najuspješnije škole i jedina kojoj je ikad dodijeljena ta počasna nagrada u Istarskoj županiji. Svečana dodjela nagrade održat će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na dan HDGPP-a u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u 20 sati.

Umjetnička škola Poreč je naš brend, škola koja je učinila da se ime Poreča u najboljem svjetlu čuje u cijeloj Hrvatskoj i šire. Rad sa djecom je posebno izazovan, zahtjevan i odgovoran posao, a kada taj rad daje izuzetne rezultate, taj uspjeh nije slučajan. To je velika sinergija svih vas i vaše ravnateljice koja već puno godina uspješno vodi školu. Na vaše smo uspjehe ponosni i čestitamo vam, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Ravnateljica Radetić zahvalila se gradonačelniku na podršci koju škola ima od grada. Ova nagrada veliko je priznanje za sve nas i mi ćemo se dalje truditi sa da rastemo i napredujemo i da ostanemo u samom vrhu uspješnosti, rekla je ravnateljica Sanjica Sara Radetić.

Umjetnička škola Poreč počela je s radom 1974 godine kao Osnovna glazbena škola pri Narodnom sveučilištu, kasnije Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Tijekom 18 godina pod vodstvom Sanjice Sare Radetić škola se razvija i doživljava svoju renesansu. Utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se s programima i odjelima, a svake godine povećava se broj nastupa i koncerata. Nekad jedva primjetna škola sa manje od 100 učenika, danas je prerasla u „brend“ grada Poreča, prepoznatljiva je, Umjetnička škola Poreč sa 289 učenika i 28 učitelja.

Sanjica Sara Radetić kao ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč osamostalila je školu 2014. godine uz veliku podršku Grada, proširila je i poboljšala uvjete rada škole u novoj zgradi, modernom opremom i instrumentima. U skladu s potrebama i interesima i djece proširivala je programe škole sa gudačima, puhačima, suvremenim plesom i otvaranjem područnog odjela u Vrsaru.

Tijekom dosadašnjih godina rada nižu se odlični rezultati i sve je više prvih nagrada i apsolutnih pobjeda što potvrđuje predani i marljiv rad cijelog kolektiva. Samo u 2018./2019. školskoj godini učenici i učitelji Škole osvojili su 96 vrijednih nagrada, od kojih je 60 prvih nagrada i 15 apsolutnih pobjeda.

Učitelji sa učenicima svake godine održe velik broj koncerata i plesnih u Poreču i na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske i šire o čemu svjedoči 142 održana koncerta. Uz brojne dugogodišnje projekte škole kao što su Dani klavira, Dani Harmonike, Dani gitare, Dani puhača, Dani gudača, Dani plesa, Dani škole, vrijedno je istaknuti i Međunarodno natjecanje i festival Antonio Janigro koji se od 2000. godine održava u Poreču. Festival Antonio Janigro prerastao je u svjetsko natjecanje sa sudjelovanjem 50 tak glazbenika iz svijeta.

(iPress)