Svečanom procesijom gradskim ulicama u uzvišenom duhu, Porečani su danas, 21. studenog 2018. proslavili blagdan gradskog patrona - Svetog Maura. Ulicama starogradske jezgre i rivom u dugoj povorci procesije isticale se relikvije ovog sveca koje se čuvaju u Eufrazijevoj bazilici.

Već petu godinu zaredom, zahvaljujući angažmanu mnogih Porečana, predstavnika civilnih i crkvenih vlasti, udruga, društava i pojedinaca, ova je svečanost ponovno ispunila gradske ulice. Procesija s nekoliko stotina sudionika, predstavnika crkvenih i civilnih vlasti, mladih sportaša, policajaca i vatrogasaca, limene glazbe, članova istarskih kulturnih društava nacionalnih manjina, te vjernika kretala je ispred Eufrazijeve bazilike, ulicama Decumanus, Cardo, gradskom rivom gdje su je pozdravili ribari, do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom na Trg slobode i natrag u Decumanus. Nositelji relikvija u koloni praćeni su nosačima baklji i palminih grana.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj bazilici, a na kojoj je sudjelovao istarski župan Valter Flego,  gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima, gradonačelnik partnerskog grada Vinkovaca Ivan Bosančić,  predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus i zamjenici te delegacija prijateljskog grada Poinga iz Bavarske. Misno slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji s metropolitom i riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom, koji se na početku mise, pozdravivši na hrvatskom, talijanskom  i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

- Nakon svega što imamo, što smo stvorili ali i svega što baštinimo, pred svima nama velik je zadatak da naučimo živjeti. A još veći zadatak je da, na mjestu gdje nas je Bog podigao i postavio, da naučimo živjeti zadovoljno i sretno. Tada bi biti i živjeti došlo prije imati i posjedovati, a tom duhu trebali bi promatrati našeg zaštitnika sv. Maura, biskupa i mučenika, rekao je biskup Petanjak, čestitavši biskupiji i Porečanima njihovi dan.

U prigodnom obraćanju sudionicima svečane mise biskup Petanjak prisjetio se svoje posjete u hrvatskoj misiji u Africi u kojoj je nakon brojnih kontakata s tamošnjim stanovništvom stvorio razliku mentaliteta stanovnika Afrike i Europe. Dok mi opterećeni povijesnim nasljeđem i potrebom da ostavimo vječni trag u prostoru i vremenu, oni jednostavno žive, rekao je Petanjak. Puno nasljeđujemo, rađajući se no moramo naučiti poput njih, da tu gdje jesmo, živimo zadovoljno i sretno i da biti i živjeti bude ispred posjedovat i imati, rekao je Petanjak.

U tom duhu treba promatrati sv. Maura koji današnjem čovjeku, koji živi u stalnom traženju komocije, poručuje da je nužno otkriti vrijednost i nenadomjestivosti čovjeka kao bića koje je stvoreno na sliku Božju. Čovjek danas koristi druge i druge optužuje kad izgubi privilegije pa nam je stoga potreban sv. Mauro koji nam govori da treba naučiti cijeniti čovjeka, da treba raditi i zaraditi ali da novac ne smije ovladati čovjekom, rekao je biskup Patenjak.

Danas čovjek živi samo s imperativom, spasiti tijelo i  ugoditi tijelu.

Biskup Petanjek je govoreći o poruci sv. Maura istaknuo, da je riječ o mučeniku iz prvih kršćanskih dana i ako ga slavimo nakon više od 1700 godina nakon njegove smrti, njegova poruka je, ostati vjeran svome zvanju, pozivu, svojim uvjerenjima i opredjeljenjima, rekao je biskup Petanjak.

Svečanu misu u Eufrazijevoj bazilici pratio je Mješoviti zbor Muzičke akademije Juraj Dobrila iz Pule pod ravnanjem maestra Domenika Biškog.

Palenta i koncerti na Trgu slobode

Svjetovni dio proslave blagdana na Trgu slobode označio je već tradicionalni 17. Festival palente, uz cjelodnevni zabavni program s pozornice. 

Tako su u pučkom dijelu obilježavanja dana zaštitnika Poreča sv. Maura brojni posjetitelji u šatoru gušatli gastro delicije s kobasicama i kiselom zelju, palenti s raznim vrstama priloga, a u trenutak je razgrabljeno 500 porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem koje su se besplatno dijelile posjetiteljima.

Odličnu animaciju gostiju i zabavu tijekom podnevnih sati srijede odradili su članovi sastava Baredinesaurusi a u poslijepodnevnim i večernjim satima svoj doprinos proslavi dana zaštitnika Poreča sv. Maura dao je 'Orchestra Istriana', limena glazba 'Porečki delfini' i Vesna Nežić Ružić u pratnji 'Anelida'.

(iPress)