Glazbenim uvodom u izvedbi na gitarama, višestruko nagrađivanih učenica četvrtog razreda Umjetničke škole Poreč, Chiare Vukadinović i Marin Štefanac, u porečkoj Istarskoj sabornici održana je svečanost uručenja priznanja zaštitnika grada Poreča Sv.Mauro, Porečanki Katji Restović, osobi koja je svojim radom dala veliki doprinos u kulturnom i obrazovnom djelovanju a koje je u Poreču poprimilo trajnu kulturnu vrijednost.

- To što si ti dala za kulturnu scenu Poreča je jako puno i svaka ti čast, rekao je u obraćanju dobitnici priznanja Sv. Mauro gradonačelnik Poreča Loris Peršurić prije uručenja priznanja. Koliko si ti Porečanka i Porečana uvela na kazališne daske, dokumentarne filmove, glazbene spotove, a u jednom sam i ja bio sudionik, svojom energijom i entuzijazmom pokrenula si manifestacije u Poreču koje su postale tradicionalne i zato ti u ime grada Poreča zahvaljujem, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić uručivši Katji Restović skulpturu Sv. Maura, rad Melanije Krajine.

Svečanosti uručenja statue Sv. Mauro prisustvovali su i dožupanica Sandra Čakić Kuhar, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, kancelar porečko-pulske biskupije Sergej Jelenić.

Odluku o dodjeli ovogodišnje nagrade Sv. Mauro Katji Restović donijelo je povjerenstvo od sedam članova, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta, a nakon preispitanih prijedloga koje su povjerenstvu dostavili pojedinci i udruge iz Poreča.

U sklopu svečanost uručenja priznanja Sv. Mauro održano je u Istarskoj sabornici predavanje Vltave Muk, iz Zavičajnog muzeja Poreštine o kuultirnim manifestacijama u Poreču od 1945. do 1990. godine. 

(iPress)