Članovi umaškog Parlamenta na jedanaestoj sjednici Gradskog vijeća, s dnevnim redom 'dugačkim' sedamnaest točaka, najviše pozornosti su, uz već tradicionalno, na pitanja u aktualnom satu, posvetili predstavljanju proračuna. Govoreći o proračunu, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naglasio je kako on u 2019. iznosi 234.1 milijun kuna. 

- Ovo je prvo čitanje, a početkom mjeseca prosinca biti će održana nova sjednica GV-a na kojoj će vijećnici uz pismene moći i usmeno predložiti izmjene prijedloga proračuna.

Nenamjenski prihodi planirani su u iznosu od 47,3 milijuna kuna, rekao je Bassanese dopunivši da namjenski prihodi iznose 117.7 milijuna kuna, raspoloživa sredstva iz prijašnjih godina 52,4 milijuna kuna a vlastiti i ostali prihodi proračunskih korisnika, 16.6 milijuna kuna.

U kategoriji nenamjenskih prihoda poreza i prireza na dohodak planirani prihod iznosi 27.5 milijuna kuna, a porez na promet nekretninama 9.8 milijuna kuna.

U namjenskim prihodima proračuna Umaga za 2019., prema najavi gradonačelnika Bassanesea, od prodaje imovine prihodovat će se 32.1 milijuna kuna, od komunalne naknade 18.5 milijuna a od komunalnog doprinosa 15 milijuna kuna.

U stavci ukupnog rashoda u iznosu od 234.1 milijun kuna, gradonačelnik Bassanese je naglasio rashode UO za komunalni sustav u iznosu od 10.9 milijuna, UO za opće poslove i društvene djelatnosti u iznosu od 72 milijuna kuna i UO za izgradnju i
održavanje u iznosu od 131,8 milijuna kuna.

U razvojnim projektima Bassanese je naglasio projekt Umag smart city–green City 2010-2020, s naglaskom na sanaciju gradske deponije i izgradnje odlagališta građevinskog otpada, i Umag grad Djece 2010-2020 s naglaskom na početak izgradnje Srednje škole Umag, rekonstrukciju OŠ Marija i Lina i nastavak izgradnje poduzetničke zone Ungarija.

U aktualnom satu sedam vijećnika izašlo je za govornicu, s koje se, u odnosu na dosadašnje sjednice GV-a, odlično čuo glas vijećnika što upućuje da su nadležne službe u gradu napokon 'uredile' razglas u Gradskoj vijećnici. 

- Srednja škola u Umagu će se graditi, neovisno što Istarska županija koja je nadležna za srednje obrazovanje u Istri nije dala odgovor na pitanje iz Umaga o sufinanciranju gradnje škole rekao je Basasanese, odgovarajući na pitanje vijećnika Mirka Grgića.

Gradonačelnik Bassanese obećao je odgovor na sljedećoj sjednici GV-a Umag vijećnici Mersadi Borić na pitanje o stipendijama u Umagu.

Komunalna naknada u Umagu neće narasti, odgovorio je gradonačelnik Bassanese na pitanje vijećnika.

Temperamentnija rasprava u aktualnom satu vodila se na relaciji Bassanese-Koraca budući je predstavnik IDS-a u Gradskom vijeću uputio pitanje gradonačelniku da li je Umag po preporuci Vlade RH pristupio otpisu dugovanja građanima.

Preporuka Vlade RH ne obavezuje grad Umag i mi ćemo na svoj način riješiti probleme odgovorio je Bassanese.

Koraca (IDS) je upitao Bassanesea zna li da se na području Juricana – MO Materada planira izgradnja industrijske zone, na obuhvatu gdje je Bassanese bio vlasnik parcele, a još uvijek je vlasnik i uža obitelj gradonačelnika, te tko mu je dopustio da službenica Grada, Maja Galović, potpiše Ugovor o darovanju pripadajućeg dijela zemljišta gradonačelnika, Gradu Umagu.
Pobrkali ste lončiće u tumačenju događanja na terenu, odgovorio je Bassanese Daglasu Koraci. (iPress)