U godini kad je Umagu dodijeljena prestižna titula „Europski grad sporta 2018.“, Ski klub Umag slavi svoju jubilarnu 25. godišnjicu postojanja i djelovanja. Brojni članovi Kluba, kao i ostali zaljubljenici u skijanje te prijatelji Kluba, 17. su studenog 2018. godine u sali Zajednice Talijana Umag na najveličanstveniji način proslavili ovaj važan jubilej.

Na proslavi 25 godina rada Skijaškog kluba Umag, prisutnima su se obratili predsjednik Kluba Dubravko Grgić te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, kojem je, nakon upućenih pozdrava te čestitki svim članovima Kluba, uručena zahvalnica za 25 godina uspješne i kvalitetne suradnje. Priznanje su ujedno dobili i pokretači ove 25 godina duge „snježne“ priče, Neven Pribac i Silvan Renko.

Skijaški klub Umag osnovan je na inicijativu nekoliko umaških zaljubljenika u taj sport. Silvan Renko,Marijan, Široka, Mladen Zorić, Mojca Gradišek, Ratko Brečević Dušan Guštin,,Marija Zdunić i Dubravko  Grgić već u godini osnivanja Kluba bili su uključeni u skijaške aktivnosti, a službeno osnivanje Kluba  bio je svojevrstan nastavak njihova uhodanog rada. „Kuma“ Ski kluba Umaga bila je proslavljena skijašica Matea Svet. Svih 25 godina SKI klub Umag aktivno i kontinuirano radi na edukaciji svojih članova koji su prenosili znanje i vještine tog sporta na sve generacije, s posebnim naglaskom na najmlađe. Program rada Kluba temelji se na nizu aktivnosti tokom cijele skijaške sezone, počevši od sajma rabljenje skijaške opreme, organiziranih obiteljskih skijanja, škole skijanja za vrtićku djecu, skijaških seminara, sudjelovanja na takmičenjima te školovanju novih skijaških kadrova.

Skijaški klub Umag već 25 godina organizira otvoreno prvenstvo Umaga u veleslalomu „Memorijal Renco Kosinožić“ u Piancavallu kojim uspješno promovira Grad Umag kao turističku destinaciju, u suradnji sa TZ Umag i Gradom Umagom. Aktivnosti Kluba ujedno se ogledavaju kroz organizaciju mnogobrojnih humanitarnih akcija gdje svi članovi uvijek daju svoj veliki doprinos.

Danas Ski klub Umag broji 25 međunarodnih licenciranih učitelja skijanja, od kojih su 3 državna demonstratora, svi članovi ZUTSA Istre i HZUTS-a Hrvatske, a Klub je punopravni  član Skijaškog saveza Hrvatske.

Počasni članovi Kluba 1999. postali su hrvatski najpoznatiji skijaši Janica i Ivica Kostelić, a 2002. godine Klub je organizirao dolazak Janice Kostelić u Umag nakon osvojene tri zlatne i jedne srebrne medalje na ZOI. Iste je godine Klubu dodijeljena i plaketa Grada Umaga.

Skijaški klub Umag broji 50-tak članova, od kojih iz godine u godinu većina postiže iznimne rezultate na brojnim natjecanjima, stoji u priopćenju.

(iPress)