Tijekom današnjeg dana prijateljstvo dugo 14 godina ovjerili su Grad Vodnjan i Općina Manzano iz Italije potpisavši Povelju prijateljstva nazdravivši na 14. Danima mladog maslinovog ulja.

Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m² održava se cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera. Od 11 sati započelo se s predstavljanjem kulinarskih umijeća profesora i učenika ugostiteljskih škola iz Istre.

Uslijedilo je kuhanje gostiju iz Dalmacije a predstavili su show cooking program pod nazivom Ća to kuhaju Boduli. Nastup chefa Marija Čepeka zagrijao je brojnu publiku koja se sakupila ispred velike kuhinje manifestacije. Posjetitelji su mogli uživati i u predstavljanju pubske gastro scene gdje su mogli degustirati neke nove gurmanske ideje. Od 17 sati održat će se predstavljanje teme Istra EKO regija koja donosi gastronomiju kao vrlo važan alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre.

Ne propustite degustirati Austrougarsku gastronomiju reinterpretiranu u sklopu projekta Key Q+, a koju predstavlja chef Robert Perić. Možete na licu mjesta vidjeti kako se jelo u Istri prije 100 godina, ali naravno, prilagođeno ukusima i željama gastroljubaca današnjice.

Iza 19 sati uslijedit će programi: Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan, Kada gosti kuhaju i predstavljanje kulinarskih vještina istarskih Craft pivara. Na Danima mladog maslinovog ulja može se kupiti i degustirati vrhunska istarska craft bira.

U edukativnom dijelu programa danas možete poslušati teme kao što su Proizvodnja maslinovog ulja s povećanom koncentracijom fenola i rezultate projekta ARISTOIL koje nam donosi Prof.dr.sc. Tea Bilušić. O uzgoju puževa u kontroliranim uvijetima po talijanskoj metodi poslušajte od Alme Cvjetković iz obrta Helicikultura, a kako se obraniti kad dođe do sušenja maslina uzrokovano gljivičnim bolestima donosi vam dr. sc. Ivana Diminić Rojnić.

Brojne su teme i događaji koje možete doživjeti u Vodnjanu na 14. Danima mladog maslinovog ulja.

Danas su se vrata velikog šatora otvorila u 10, a zatvaraju se u 21 sat, dok se u nedjelju otvaraju u isto vrijeme, a zatvaraju u 20 sati.

Dođite i uživajte svim osjetilima na 14. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, poručuju organizatori.

(iPress)