Više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji će do nedjelje nuditi mlada maslinova ulja, gastronomske proizvode te poljoprivrednu opremu, okupilo se na 14. Danima mladog maslinovog ulja otvorenima u petak u Vodnjanu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na otvorenju je ocijenila kako maslinova ulja i brojni drugi poljoprivredni proizvodi koji odražavaju nevjerojatnu raznolikost i autentičnost, nose mnogostruke gospodarske koristi: radna mjesta, razvoj ruralnih područja, unaprjeđenje turističke ponude i promidžbu Hrvatske u svijetu.

Ustvrdivši kako je ova manifestacija od iznimne važnosti jer, kako je rekla, "poljoprivrednicima trebamo pružiti potporu kako bismo osnažili njihov položaj na tržištu i pokazati da cijenimo prinos razvoju gospodarstva i ruralnih sredina", predsjednica je kazala kako se zauzima za proaktivne gospodarske politike prema ruralnom prostoru i poljoprivrednim proizvođačima koje će biti u skladu s njihovom strateškom važnosti.

"Jednako je važno da građani shvate koliko je rada, znanja i predanosti potrebno za proizvodnju kvalitetne hrane, uz istodobno poštivanje postulata održivosti, napose očuvanja klime i okoliša", poručila je Grabar Kitarović, dodavši kako su Dani mladog maslinovog ulja izvrsna prigoda za podizanje svijesti i razumijevanja u našem društvu o važnosti domaće poljoprivrede.

"Konzumacijom domaćih proizvoda ne samo što činimo dobro našem zdravlju, već potičemo održivu budućnost hrvatskog sela, što ima i gospodarsko, ali i socijalno i kulturno značenje za našu državu" - ustvrdila je predsjednica izrazivši zadovoljstvo što je u Vodnjanu, kako je rekla "da je ovdje u Vodnjanu, u Istri, zaživjelo stabilno i povoljno okruženje za razvoj poljoprivrede, koja uz turizam, čini glavni zamašnjak uspješnog razvoja ovoga kraja".

"Danas se hrvatska maslinova ulja sve više prepoznaju kao vrhunska ili predstavljaju sam vrh svjetske kvalitete. Vjerujem kako će proces brendiranja Hrvatske koji sam nedavno pokrenula, pridonijeti izgradnji prepoznatljivog imidža i brenda kojim ćemo ojačati naš izvoz, između ostalog, i maslinovih ulja" - zaključila je hrvatska predsjednica.

Govoreći o značaju ove manifestacije, istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je upravo proizvodnja maslinovog ulja jedan je od prvih tekovina naše civilizacije.

Ustvrdivši kako danas Grad Vodnjan može biti ponosan na razvoj maslinarstva te kako je to "priča koja je uspjela, a koju i dalje treba pričati, jer razvoj maslinarstva i maslinovog ulja ovdje neće stati", vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović kazao je kako se Vodnjan brendirao kao grad maslinovog ulja ali je uprravo kroz ovu manifestaciju dobio i na općoj promociji, kako turističkoj tako i gospodarskoj.

"Dane mladog maslinovog ulja iz godine u godinu pohodi između 15 i 20 tisuća posjetitelja, a ove ih godine kroz tri dana vikenda očekujemo i više. Prije 14 godina htjeli smo poručiti ljudima koliko je dobro mlado ekstradjevičansko maslinovo ulje i da je odmah spremno za upotrebu i sljubljivanje u gastronomiji. Tako je i manifestacija rasla i po broju posjetitelja i izlagača“ - naglasio je Vitasović. Dodao je kako je ova godina bila vrlo dobra za maslinova ulja.

Inače, bitan segment manifestacije je edukativni program pa će se tako u sklopu trodnevnog sajma održati predavanje o higijenskim uvjetima u uljarama i punionicama a bit će predstavljen i program osposobljavanja za sommeliera maslinovog ulja. Osim toga tijekom tri dana bit će govora i o oznaci izvornosti, o bolestima maslina te o uzgoju puževa i slično. „Edukacija je bitan segment manifestacije, ali nije cilj educirati samo maslinare, nego i potrošače o kvaliteti maslinovog ulja", zaključio je Vitasović. (iPress)