Manifestacija Armonike Zad kaštela u Žminju dobitnik je nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji "Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja - Jadranska Hrvatska." Za  kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, desetu godinu za redom dodjeljuju ju UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Nagradu je jučer u Varaždinu primio umjetnički ravnatelj Armonika Zad kaštela Daniele Pernić.

Pernić je sin muzikologa Renata Pernića, koji je sredinom devedesetih, u srcu Istre okupio samouke svirače ovih toplih instrumenata. Otada su prošle 24 godine, i sljedeće 2019., Armonike slave četvrt stoljeća u Žminju. Manifestacija okuplja samouke svirače, isključivo na kromatskim harmonikama.

One, naime, omogućavaju sviranje punih tonova i polutonova, koji su jednaki, neovisno o tome uvlači li se ili izvlači mijeh harmonike. Sudionici susreta nekad su bili zvijezde istarskih vjenčanja, koja su 50 - ih, 60 - ih i 70 - ih godina prošlog stoljeća bila višednevna, predvođena harmonikašem. Svirala se u tim prigodama istarska tradicijska glazba, zabavna glazba i "meksikanske" pjesme.  

Program počinje mimohodom harmonikaša žminjskim ulicama, na čelu s vrtićkom djecom u narodnim  nošnjama i članovima folklora. Zvuci harmonika ispune žminjsku starogradsku jezgru, da bi pojedinačno njihovi svirači nastupili u hladu stabala, Zad kaštela, kako stoji i u nazivu manifestacije. Otada ga vodi ista voditeljica, Dorina Tikvicki, koja je rasla s programom, koja svirače “zna u dušu” što se reflektira u intimnu i duhovitu druženju na pozornici, prepunom anegdota što su nastajale u zajedničkoj memoriji minulih godina. Samouki svirači na susretu sviraju mahom polke, valcere, balun i mazurku (istarske tradicionalne plesove) kao i hitove zabavne glazbe.

Uvertira u njihov nastup je kulturno - umjetnički program Folklornog društva Cere, OŠ Vladimira Gortana iz Žminja i polaznika Dječjeg vrtića Rapčići. Oni poetski kazuju stihove na čakavštini, pjevaju narodne pjesme, sviraju mih i roženice; istarska tradicijska glazbala, te naravno; harmoniku, zvijezdu večeri. Kako susret daje mogućnost prijave “last minute”, odnosno u posljednji tren, tik pred nastup, posljednjih se godina harmonikašima  pridružuju i turisti koji za vrijeme manifestacije borave u Žminju.

Tradicionalno, Armonike se održavaju drugu subotu u srpnju. Ove je godine najmlađi sudionik bio jedanaestogodišnjak Deny Folo, a najstariji Mario Batagelj u osamdeset je petoj godini života. Kao gosti nastupili su učenici profesora Valtera Bašića, polaznici Glazbene škole u Žminju. 

Sudionici svake godine dobivaju prigodne poklone, a jubilarci posebne nagrade. Ove se godine susret održao 14. srpnja, dan pred finale Svjetskog prvenstva u nogometu, pa su jubilarci dobili srebrne, zlatne i brončane medalje, u duhu nogometne euforije.

Zanimljivo, u Istri čak stasaju radionice učenja harmonike “po sluhu”, bez notnog zapisa, pa su i njihovi polaznici nastupili na ovogodišnjim “Armonikama”.  Bili su to svirači iz radionice koja djeluje u sklopu tinjanske Kumpanije Kosirići. Četvrt stoljeća kontinuiteta, velik broj posjetitelja, zaljubljenika u tradicijsku glazbu i instrumente, te jučer primljena nagrada, velika su obaveza organizatorima koji srebrni pir Armonika 2019. godina namjeravaju posebno obilježiti.

Ovim putem iz Općine i Turističke zajednice Općine Žminj zahvaljuju svim sudionicima, školi, vrtiću, Folklornom društvu, ugostiteljima, dizajnerima i svima onima koji su direktno ili indirektno utkali entuzijazam, ljubav i znanje u postanak i opstanak ove manifestacije, jednog od brandova Žminja, što je struka i prepoznala, stoji u priopćenju.

(iPress)