Povodom obilježavanja sedamdeset godina postojanja Boćarskog kluba „Istra“ Poreč, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus i potpredsjednik Mario Ritoša, održali su danas, 14. studenog 2018. prijem za članove i vodstvo kluba u gradskoj palači.

- Prije sedamdeset godina Porečani su u redu čekali kako bi boćali na vanjskim boćalištima u sklopu Galije, a iz toga je nastao klub koji je kroz svoju povijest stvorio europske i svjetske, te nacionalne i regionalne prvake, a svake godine u svojim redovima ima i hrvatske reprezentativce, rekao je uvodno Valter Krizmanić, predsjednik kluba. – Boćanje u Istri predstavlja dio kulture do te mjere da postoje mjesta u kojima nema crkve ili konobe, ali postoji boćarski klub i naš je glavni zadatak da tu tradiciju sporta i druženja nastavimo i prenesemo na nove generacije, dodao je Krizmanić pritom se zahvalivši na ulaganju u boćarsku dvoranu u sklopu sportske dvorane Veli Jože u Poreč. – Nakon 25 godina popravljen je krov i asfaltirana je potpuno nova podloga, što je nam puno znači tijekom zime, zaključio je.

Gradonačelnik je čestitao igračima i vodstvu kluba na velikoj godišnjici, napomenuvši kako boćanje, -… za nas domaće ljude, ne predstavlja samo sport. Ono je jedna tradicija, gušt i ponos, mjesto okupljanja i druženja. U gradu koji se voli dičiti da je grad sporta, boćanje se može svrstati u sam vrh piramide jer je kroz ovaj klub prošlo mnogo generacija Porečana ali i ljudi s cijele Poreštine, rekao je Peršurić. Čestitkama su se pridružili Jakus i Ritoša, koji je ujedno pozvao članove kluba u Galiju, kako bi obišli postojeće boćalište koje je i ovih dana u upotrebi, primarno među umirovljenicima.

Osim uz razgovor o povijesti kluba i radu na klubu za mlade s vodstvom kluba, planove za tekuću natjecateljsku sezonu kao i memorijalni turnir „Blažević-Velenik“ u prosincu najavio je trener kluba Dražen Puniš. Vrhunac obilježavanja 70. godišnjice kluba će, nakon memorijalnog turnira svakako biti svečana proslava u hotelu Diamant, zakazana za 15. prosinca.

Druženje je završeno zajedničkim fotografiranjem i uručenjem zahvalnice za razvoj sporta i očuvanje tradicije u Poreču, koju je gradonačelnik uručio boćarskom klubu, dok je klub gradonačelniku uručio prigodnu plaketu povodom velike obljetnice kluba.

(iPress)