Grad Umag, u ime svojih građana, uputio je istarskom županu Valteru Flegi otvoreno pismo kojim ga 'podsjeća' na Pismo namjere o izgradnji srednje škole u Umagu 'koje smo zajednički potpisali 26. ožujka 2014.'.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese ga pritom traži, uzimajući u obzir i dugogodišnje opravdane potrebe građana grada Umaga, da sukladno njegovim ovlastima, kao jedini ovlašteni predlagatelj županijskog Proračuna za 2019. godinu, predloži i prihvati, sukladno Zakonu o proračunu, iznos od 20 milijuna kuna kao udio Istarske županije za izgradnju srednje škole u Umagu.

Kažnjava li IDS građane Umaga?

Podsjeća ga i da to nije političko pitanje, već je pravo na obrazovanje civilizacijski doseg i zalog za sigurnu budućnost.

Kao što je poznato IDS u Umagu, za razliku od drugih gradova nije na vlasti, a Grad Umag je Umag jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Dopustite da Vas podsjetim da Vam Grad Umag svake godine pred donošenje županijskog Proračuna uredno dostavlja Amandman ili Zamolbu za uvrštenje izgradnje srednje škole u Umagu u županijski Proračun.

No, ustrajno i redovito nailazimo na odbijanje s Vaše strane kao župana, stoga želim vjerovati da razumijete značaj i vrijednost izgradnje srednje škole u Umagu te prihvaćate javno otvoreno pismo u ime građana Umaga.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Županija osnivač srednjih škola i da je na Županiji obveza izgradnje istih, građani Umaga godinama strpljivo čekaju svoj red, no bezuspješno. Svjesni smo da su financije Istarske županije ograničene te da je novo zaduženje Županije gotovo nemoguće zbog već postojećeg zaduženja i ograničenja. Upravo stoga, kako bi Vam olakšali financijsko opterećenje, predložili smo Vam višegodišnju i zajedničku faznu izgradnju.

Kao što Vam je poznato, Grad Umag je spreman dati svoj financijski doprinos i sudjelovati s 50% ukupnih troškova izgradnje, odnosno 20 milijuna kuna za prvu fazu, kako bismo zajednički izgradili srednju školu u sljedeće dvije godine.

Grad Umag je osigurao zemljište i potrebnu infrastrukturu o vlastitom trošku.

Kao gradonačelnik Umaga, grada koji je proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj po pitanju obrazovanja, demografije i socijalne politike te koji predstavlja primjer svega onoga dobroga što činimo za obrazovanje, pritom podižući kvalitetu obrazovanja Istarske županije, želim vjerovati da Vam je navedeno priznanje dovoljan pokazatelj da smo neopravdano zakinuti, i to upravo na području srednjoškolskog obrazovanja, a koje je u ingerenciji Županije.

Pravo na obrazovanje nije političko pitanje 

Poštovani župane Flego, obrazovanje je pitanje opstojnosti svakoga mjesta. To nije političko pitanje, već je pravo na obrazovanje civilizacijski doseg i zalog za našu sigurnu budućnost.

Stoga Vas, u ime građana Umaga, molim da, kao odgovorna osoba, uvrstite umašku srednju školu u Proračun Istarske županije i time dokažete da u Istri ne vrijede dvostruka mjerila i da je u Istri raznolikost zapravo bogatstvo, a ne problem.

Mladi su naša budućnost, i sukladno našim funkcijama moramo odgovorno brinuti o njima. Mi smo u Umagu na razini naših obveza i nadležnosti pokazali da to razumijemo i da činimo sve kako bi im omogućili najbolje uvjete za razvoj i rast.

Poštovani g. Flego, sada je na Vama red da to isto pokažete, jer je navedeno u Vašoj nadležnosti kao Župana.

U iščekivanju Vašeg odgovora i službenog posjeta Umagu, srdačno Vas pozdravljam, navodi Vili Bassanese, gradonačelnik Grada Umaga. (iPress)