Deseto izdanje Martinja u Finidi, predgrađu Umaga, u organizaciji MO Finida koje potpisuju predsjednik MO Bruno Marfan i Kristijan Sirotić, uz asistenciju dvadesetak vrijednih volontere, prošlo je u znaku sporta, odlične gastroponude i zabave.

Program ovogodišnje fešte Martinja počeo je u Finidi u prijepodnevnim satima subote, sa startom biciklista koji su imali zadaću odpedalirati 30-ak kilometra, projurivši kroz Babiće, Korenike i Seget do cilja u Finidi.

U sklopu rekretativne vožnje biciklista, sedme po redu MTB biciklijade održane u organizaciji članova BK Umag, biciklistkinje su posljednja 2,5 kilometara rekreativne vožnje do cilja u Finidi, vozile utrku.
Najbrža, s 6.41 minutu bila je Klaudija Gril Mavrić, druga je na cilj stigla Suzana Banek s vremenom 6.55 minuta, a treća s vremenom 7.08 minuta bila je Vlasta Ilovar. Trofeje je najbržim biciklistkinjama uručila Laura Šimenc, svjetska prvakinja u brdskom biciklizmu na kronometar održanom ove godine u Italiji.

Natjecali su se i trkači «maratonci». Stazu od 6,6 kilometara, na kojoj je sudjelovalo 30-tak trkaća, u ženskoj konkurenciji najbrže je protrčala u vremenu 31,29 minuta Ketrin Velić, a u muškoj konkurenciji Jasmin Vidović u vremenu 27,13 minuta.

Na ovogodišnjem Martinji u Finidi program su imali i najmlađi stanovnici Finide. Znanje i kartašku umješnost pokazalo je osam dječjih ekipa u briškuli i trešetu, a preciznost u bacanju pljočki mogla se pratiti u natjecanju desetak «pljočkaša».

Pića i ića bilo je za sve sudionike i posjetitelje Martinja. Bobići s kobasicom, ombolo i kobasice s kiselim zeljem, bakalar, ćevapi s lukom i ajvarom te gulaš od gljiva, bile su delicije, uz veliki izbor vina i pive, koje su posjetitelji mogli kušati. Svoj doprinos gastro guštima  dalo je 40-ak žena, stanovnica Finide, koje su ispekle kolače. Najmlađi sudionici Martinja u Finidi, počastili su se s pizzom koju je pripremila pizzeria «Rustika».

U predvečernjim satima događanja je došao «provjeriti» i gradonačelnik Umaga, grada koji podržava i pomaže organiziranje Martinja u Finidi, Vili Basanese sa svojim zamjenikom Ivanom Belušićem.

Poslijepodnevni sati fešte protekli su u glazbeno-zabavnom tonu nastupom Dua D&D i grupe Fenix. Za dobru zabavu i raspoloženje svih sudionika Martinja u Finidi pobrinuli su se u večernjim satima nastupom do ranih jutarnjih sati članovi sastava «The Night Experss Band».

I ovogodišnje, deseto, izdanje Martinja u Finidi imalo je humanitarni karakter. Nakon što budu obračunati svi troškovi organizacije Martinja, prihodi će se dodijeliti obitelji mladog sumještana Erika, koji ima zdravstvene probleme. (iPress)