U petak, 9. studenoga 2018., s početkom u 17 sati u Multimedijalnom centru 3MC u Medulinu (Placa, Centar 58) održat će se „3. Medulinski zavičajni annale ‘Mate Demarin’, znanstveno - stručni skup posvećen predstavljanju rezultata znanstvenih istraživanja i valorizaciji povijesne i kulturne baštine te biološke raznolikosti područja općine Medulin. Naglasak skupa je na poticanju stvaranja i izlaganja izvornoga – novoga materijala te istraživanju najšire problematike mjesta ovoga područja koristeći se suvremenim teorijama i metodama humanističkih i društvenih znanosti. Na taj se način želi stvoriti otvoren, prepoznatljiv i inovativan okvir za sve one koji žele proučavati i pisati o novim temama ili o starim temama na suvremen način i s novim spoznajama.

Na ovoj će manifestaciji, koja je svoje premijerno izdanje imala 2016. godine, svoje radove izložiti sedam izlagačica i izlagača, eminentnih znanstvenika iz polja arheologije, povijesti, teatrologije, lingvistike i biologije. Tako će Ida Koncani-Uhač, dipl. arheolog, predstaviti rad pod naslovom “Arheološka istraživanja rimskoga gospodarskog kompleksa u podmorju uvale Bijeca” , dr. sc. Miroslav Bertoša “Ribolovni pojas južne Istre i ribarenje u Šćuzi (Chiusa) polovicom 17. stoljeća”, Jasenko Zekić, prof., “O razvoju javnoga prijevoza između Pule i Medulina u 20. stoljeću” , dr. sc. Nataša Urošević “Paul Kupelwieser u Medulinu – strateške vizije i nerealizirani projekti”, dr. sc. Jelena Lužina “Plavi princ Ivo, naime: Mihovilović, spectator”, Marija Peruško, prof., “Frazemi medulinskoga govora” te dr. sc. Jasenka Topić “Šezdesetak godina promjena flore i vegetacije Premanture i rta Kamenjak”.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će učenici Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin. Organizator manifestacije je Općina Medulin.

(iPress)