Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan u ponedjeljak je u Muzeju Mimari potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu“ u vrijednosti od 2.270.344,06 kuna u sklopu poziva, 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi'.

Na svečanoj dodjeli, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan uručili je 34 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od preko 50 milijuna kuna,a koji su izabrani između više od 200 projektnih prijedloga.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek U svojem obraćanju javnosti, istaknula je kako joj je izuzetno drago da su odabrani projekti pravilno raspoređeni na cijelom području Republike Hrvatske te da je u projektnim prijavama osim velikih kulturnih centara i nekoliko malih općina i gradova prijavilo kvalitetne projekte te da su dokaz da se i u malim sredinama može raditi na povezivanju različitih aktera kulture, civilnog društva i lokalne zajednice.

- Drago mi je da su Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Nacionalna zaklade za razvoj civilnog društva prepoznali kvalitetu našeg projekta „Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu“ te da je izabran između više od 200 projektnih prijedloga koji su stigli na ovaj javni poziv.

Ovaj projekt vrijedan 2.270.344,06 kuna, od velikog je značaja za Svetvinčenat, jer s obzirom na naš proračun on nam daje mogućnost da baš u Europskoj godini kulturne baštine značajna sredstva uložimo u potrebe Kulturnih udruga i kulturnog programa na području naše općine. Ovaj projekt suradnja je Općine Svetvinčenat i Kulturno Umjetničkog Društva „Šikuti Machinae“, Zagrebačkog plesnog ansambla, Povijesne Udruge Kaštel i udruge Apoteka prostor za suvremenu umjetnost, udruga koji već dugi niz godina djeluju u našoj općini te koje svojim radom i djelovanjem oplemenjuju kulturni program naše općine.

Ovim projektom, osnovat ćemo Kulturno vijeće u Općini Svetvinčenat. Cilj osnivanja Vijeća je da se ojača suradnja između kulturnih udruga, civilnog društva i lokalne zajednice te da kroz njega lakše i bolje prepoznamo potrebe u kulturi, te samim time još više ojačamo kulturnu scenu u Svetvinčentu koja je već sada nezaobilazna točka na kulturnoj karti Hrvatske.

Može se reći da je ovaj projekt, kada govorimo o osnivanju Kulturnog vijeća u općinama, pilot projekt u Istarskoj županiji te se nadam da će ovaj naš primjer, biti dobar poticaj i drugim malim sredinama za osnivanje istog, kako u Istri tako i šire, izjavio je Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan nakon svečanog potpisivanja ugovora u Muzeju Mimara, stoji u priopćenju.

(iPress)