- U porečkoj starogradskoj jezgri u ovogodišnjem Programu subvencionirat ćemo obnovu 11 zgrada, najavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić na konferenciji za novinare na kojoj su Program zaštite i obnove kulturnih dobra na prostoru Poreča predstavili i pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin te direktorica gradskog poduzeća Stan d.o.o. Nadija Mendica.

Grad Poreč je ove godine raspisao javni natječaj za subvenciju sredstava iz Spomeničke rente kojima se potiče vlasnike nekretnina u kulturno-povijesnoj i urbanističkoj jezgri Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Grad sufinancira sanaciju fasada, krovišta i vanjske stolarije.

- Izgled zgrada, posebno u starogradskoj jezgri je svojevrsno ogledalo grada i drago mi je da i ove godine nastavljamo s realizacijom tog projekta, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić novinarima posebno naglasivši da je odaziv sugrađana ove godine jako dobar, ne zanemarujući činjenicu da je projekt kompleksan budući treba usuglasiti puno detalja sa strukom, konzervatorima, potrebama i mogućnostima, kako vlasnika objekata tako i Grada a sa ciljem da naličje Poreča ostane zaštićeno.

Posebne pohvale gradonačelnik Peršurić uputio je suvlasnicima zgrada koji odgovorno upravljaju sa svojim nekretninama i time štite bogatu spomeničku baštinu Poreča.

Gradonačelnik Poreča, s obzirom na sve veći broj zahtjeva za sanacijama zgrada u starom dijelu grada, naglasio je da je upućen zahtjev Turističkoj zajednici Poreč da se, s iznosom od 250.000 kuna godišnje, i ona uključi u subvencioniranje obnove zgrada u starogradskoj jezgri Poreča.

Program zaštite i obnove kulturnih dobara u Poreču za koji se u gradskom Proračunu osiguravaju financijska sredstva provodi se od 2016. godine, rekao je pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin naglasivši da je bilo potrebno da Program zaživi kako bi se mogli prepoznati problemi i kako ih modificirati, posebno u financijskom dijelu, budući se svake godine javlja sve više zainteresiranih za sudjelovanje u Projektu, rekao je Hrvatin naglasivši da je 2016. godine bilo prijavljeno 16 projekata, od kojih je odobreno osam za što je Grad osigurao 211.000 tisuća kuna.

Iduće godine prijavljeno je osam projekata, od kojih je subvencionirano pet s ukupnim iznosom od 274.000 tisuća kuna a ove godine dostavljeno je 13 prijava, od kojih je odobreno 11, za što je osigurano 383.000 tisuća kuna, rekao je Hrvatin.

Maksimalni iznos pojedinačne subvencije je 90.000 kuna, a zgradu se na natječaj može prijaviti jednom u pet godina. Osim zgrada u starogradskoj jezgri Poreča, na natječaj za subvencioniranje obnove mogu se prijaviti vlasnici i suvlasnici pojedinačnih zgrada izvan starogradske jezgre ako objekt ima status kulturnog dobra.

Direktorica poduzeća Stan d.o.o, Nadja Mendica, gradske tvrtke koja upravlja zgradama u Poreču i provodi natječaj za subvencioniranje suvlasnika zgrada na području starog grada naglasila je da subvencija grada korisnicima pomaže u tehnički i financijski zahtjevnim projektima koji podliježu strogim uvjetima i nadzoru konzervatorske službe napomenuvši da je dodatni izazov, u provođenju radova obnove pročelja zgrada, predstavlja što izvođači za pojedine grupe radova moraju imati posebna konzervatorska odobrenja. Ove godine 11 zgrada ide u obnovu, što je dodatna vrijednost nekretnina u starom gradu i predstavlja poboljšanu kvalitetu života stanovnika starog grada a Poreč postaje očuvanja i privlačnija turistička destinacija, rekla je Mendica.
Početkom iduće godine, nakon donošenja Proračuna Poreča za 2019. bit će otvoren novi natječaj. (iPress)