U nazočnosti brojnih uzvanika, izaslanice predsjednika Vlade Monike Udovičić, županijskog pročelnika za poljoprivredu Ecija Pinzana, brojnih načelnika i gradonačelnika te drugih uzvanika, u Općini istarskog pršuta Tinjanu, danas je otvoren 12. Internacionalni sajam pršuta.

Načlenik Goran Hrvatin istaknuo je kako sajam sve više plijeni veliku pozornost izlagača i posjetitelja, naglasio je kako je Tinjan mala općina, ali s puno planova. Od značajnijih je napomenuo buduću gradnju vrtića za koju očekuju i pomoć EU fondova. Hrvatin je kazao i kako je sajam pomogao na stvaranju prepoznatljivosti Tinjana i zhavalio je i izlagačima, ali svojim smještanima koji godinama ustrajno grade ovu najznačajniju manifestaciju središnje Istre.

Na ovogodišnjem sajmu predstavlja se 52 proizvođača pršuta iz Hrvatske te iz Španjolske, Italije, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije te
Slovenije, dok na vanjskom dijelu sajma svoje proizvode nudi još stotinjak izlagača.

Nakon bodovanja najviše je, i to čak 90,66 bodova od 100 mogućih, dobio dalmatinski pršut Pršutane Mijukić iz Runovića kraj Imotskog, koji je ovjenčan i titulom Šampion sajma.

Uz njega šampionske titule dobili su istarski pršut Pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi i drniški pršut koji je proizveo Bel Cro Trade iz Drniša. Zlatom su se na 12. ISAP-u okitili dalmatinski pršut Pršutane Smjeli iz Dugopolja, nedimljeni pršut Kod Milana iz Vodnjana i dimljeni pršuti koje su proizveli Nira iz Pakova sela, OPG Reljanović iz Drniša, Porcus iz Konjevrate, Pršutana Perajica iz Unešića, M.T.O. Mrki iz Trogira, Mesnice i klaonice Lukin iz Zadra i Pršutana Družba.

Sajam će danas biti otvoren do 20 sati, sutra programi počinju u 10 sati, a sajam se otvara u 11. Vrijeme u Tinjanu je prekrasno, pa vas pozivamo da ovaj vikend
provedete u srcu Istre i uživate u vrhunskim okusima i mirisima, poručuju iz Tinjana.

(iPress)