Na panel diskusiji, 'Kako mali postaju veliki?', održanoj na Danu otvorenih vrata, u sklopu 3. izdanja međunarodnog nogometnog turnira za igrače do 16 godina iz nogometnih klubova Manchester City, Rangers, Dinamo, Benfica, Barcelona, Slavija, Red Bull Salzburg i LA Galaxy iz SAD-a, 'Istria Youth Cup 2018', koji se do subote 20. listopada igra na terenima u Novigradu i Buzetu, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić iznio je svoje viđenje kako djecu uključiti u nogometni svijet.

U nazočnosti brojnih nogometnih trenera Dalić je u kongresnoj dvorani hotela 'Maestral' kolegama pojasnio svoje viđenje stvaranja nogometaša.

Dijete mora samo željeti igrati nogomet, naglasio je Dalić. Međutim danas je kod nas moda da roditelj tjera dijete na nogometne treninge vidjevši kroz taj trening, kasnije, nekakav novac. Nogometni put je jako težak, od početka do kraja, naglasio je Dalić, i rijetki postaju vrhunski nogometaši. Treba pustiti djecu da sama odluče o svojem nogometnom putu. U našim klubovima je nakon SP-a narastao broj djece za 30 posto koja žele trenirati i postati Luka Modrić, rekao je Dalić. Dobro je da djeca imaju svoje idole no na nama trenerima je da djeci pokažemo pravi put u nogomet. Kad mene roditelji pitaju što bi sa svojim malenima ja im kažem da ih upišu u školu jer je ona najvažnija da djeca nauče što je bit života. Puno ljudi radi grešku jer jako forsiraju djecu za nogometnu vještinu, ispisuju ih iz škole i upisuju u neke privatne škole te na kraju od djeteta naprave invalida, rekao je Dalić.

S razmišljanjem Dalića o odgoju djece i njihovog usmjeravanja u nogometni svijet složio se i češki trener Jiri Plišek koji je naglasio da djeca trebaju uživati u nogometu i sustavno se razvijati.

U raspravi, kako mali postaju veliki, sudjelovali su i trener kadeta zagrebačkog Dinama Dino Julardžija te direktor novigradskog turnira Ives Čakarun.

Na novigradskom nogometnom igralištu 'Lako' nakon tribine održano je druženje sudionika turnira, mladih selekcija NK Novigrad i brojne djece. Druženju je prisustvovao i Zlatko Dalić s kojim su brojni klinci i njihovi roditelji 'obavili' foto selfy.

Istria Youth Cup uvršten je u kalendar FIFA-e i HNS-a i spada u kategoriju značajnog U-16 turnira u široj regiji što potvrđuje i sudjelovanje mladih ekipa najjačih europskih nogometnih klubova.

(iPress)