Nakon velikog uspjeha u kategoriji demografske i obrazovne politike, Umagu stiže još jedno laskavu priznaje. U okviru projekta portala gradonacelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, Umag je ponovno na vrhu ljestvice gradova srednje veličine u Hrvatskoj uzmemo li u obzir kategoriju gospodarskog razvoja.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istraženo je kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih. Analitičari su u obzir uzeli niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima te stopa prireza. Nadalje, analizirali su i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom, te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih je, prvi put u povijesti hrvatske, izrađena objektivna i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang lista te poredak svih hrvatskih gradova.

Grad Umag se tako ponovno našao među 5 najboljih gradova u državi u kategoriji 10.000 – 35.000 stanovnika.

Financijska i gospodarska stabilnost Grada Umaga ostvaruje se zahvaljujući ujednačenoj zastupljenosti proizvodne i prerađivačke industrije, turizma, uslužnih i financijskih djelatnosti, kao i poljoprivrede i ribarstva. Cjelokupni gospodarski razvoj Grada Umaga definiran je Strategijom razvoja te Programom poticanja razvoja poduzetništva.
U posljednjih 10 godina Grad Umag kontinuirano ulaže u održivi razvoj gospodarstva. Izgradnjom plinske mreže osigurali smo jeftinije ulazne troškove za gospodarstvenike te ujedno očuvali održivi okoliš i utjecali pozitivno na zdravlje građana. Intenzivno radimo na izgradnji potrebne komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama te osiguravanju poticajnih sredstava i mjera za poduzetnike. Svakako možemo istaknuti kako je u 2017. i 2018. godini uloženo gotovo 10 milijuna kuna samo u infrastrukturu poduzetničke zone Ungarija te kako smo se, u okviru daljnjeg razvoja umaškog gospodarstva, kandidirali na europski projekt iz operativnog programa konkurentnost i kohezija u vrijednosti 17.400.000,00 kuna. Ujedno, umaški poduzetnici ostvaruju pravo na povlaštene kupoprodajne cijene nekretnina od 10 EUR/m2 u poduzetničkoj zoni, čime je u prva tri mjeseca ove godine realizirano direktno poticajno umanjenje od 1.500.000,00 kuna.

Izgradnjom druge velike servisno-uslužne zone Marketi, omogućeno je pokretanje važnih uslužnih gospodarskih aktivnosti te otvaranje 300 novih radnih mjesta.

Nadalje, Grad Umag svojim gospodarstvenicima nudi potpore i subvencije u svrhu razvoja već postojećih tvrtki i obrta, pomoći pri otvaranju novih tvrtki ili obrta, pomoći pri uvođenju inovacija u proizvodnji, pomoći za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata te subvencija za podizanje standarda kvalitete, osposobljavanja, prekvalifikacije i doškolovanja, kao i nabavu dugotrajne imovine koja je namijenjena isključivo za obavljanje pretežite djelatnosti.

U svrhu pomaganja zakupnicima poslovnih prostora i zadržavanju radnih mjesta, Grad Umag već godinama provodi i mjeru smanjenja mjesečnih zakupnina za 20%, i to u razdoblju smanjenog prometa, od 1. siječnja do 30. travnja 2018. godine, a u planu je i izgradnja novog poslovnog inkubatora.

„Ovakvim mjerama direktno utječemo na gospodarstvo te pomažemo lokalnim privrednicima. Cilj odgovornog upravljanja jest sugrađanima omogućiti konkurentnost, poticati održivost projekata te stvoriti uvjete za dugoročno obavljanje djelatnosti, a svim radnicima i građanima osigurati bezbrižan, siguran i ugodan život.“ izjavio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada.

(iPress)