Pod okriljem obilne kiše i jakog vjetra gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je na Košambri otvorio reciklažno dvorište. Ovo je još jedna faza u nizu sanacija porečkog odlagališta otpada suglasno Zakonu o održivom raspolaganu otpadom, rekao je Peršurić naglasivši kako je projekt vrijedan 2,26 milijuna kuna sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. godine, s 85 posto ukupne vrijednosti dok je 400.000 kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta osigurano iz proračuna Grada Poreča.

Na prostoru Košambre Poreč je među prvima u Hrvatskoj izgradio pretovarnu stanicu za otpad a nakon otvaranja reciklažnog dvorišta gradu predstoji kandidiranje i za projekt sortirnice.

Reciklažnim dvorištem upravljat će komunalno poduzeće Usluga Poreč, a dvorište će za korištenje fizičkih osoba biti besplatno.

Korisnicima reciklažnog dvorišta, koje se na Košambri proteže na površini od 1700 četvornih metara, omogućeno je odlaganje 48 različitih vrsta otpada a osim papira, metala, stakla, plastike, tekstila, krupnog komunalnog otpada, ulja i masti, boja, deterdženta, lijekova, baterija i akumulatora, elektroničke i električne opreme, građevinski ootpad iz kućanstva do 400 kilograma godišnje, guma, korisnicima je omogućeno i odlaganje opasnog otpada.

Reciklažnim dvorištem, koje će za građane biti otvoreno od ponedjeljka do subote od 7 do 19 te nedjeljom od 7 do 13 sati, korisnicima će biti omogućeno zbrinjavanje otpada na adekvatni način umjesto 'odlaganja' otpada u prirodni okoliš i stvaranja divljih deponija.

(iPress)