Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz regije i šire, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade.

Oba dana posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru od 11 do 19 sati na Placi u Svetvinčentu.

Posebnost 7. Festivala sira je i njegovo otvaranje, prilikom kojeg će se rezati sir 7 kilograma težak te podijeliti posjetiteljima festivala.

Na otvorenju će nastupiti KUD Mate Balota iz Raklja sa tradicionalnim istarskim plesovima i napjevima.

Na festivalu će svoje sireve izlagati: Sirana Zlata, Sirana Runolist, Vesna Loborika, Mljekara Latus, Sirana Mih, Opg Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Maliki i Sapori Istra.

Novost ovogodišnjeg festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva od strane Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na kojem mogu sudjelovati mali proizvođači, čija dnevna prerada ne prelazi 10.000 litara. Svi sirari koji osvoje zlatno odličje na imaju pravo besplatne prijave na nacionalno ocjenjivanje, koje će se održati krajem listopada u Zagrebu u organizaciji Saveza malih sirara RN „SirCro“ i HPŠSS.

Na Placi, ispred Kaštela posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu 14. Mrkata istrijanskega dela. Izlagači će ponovo oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina. Kažuni, istarski instrumenti te suveniri od maslinovog drva, samo su dio onog što će posjetitelji moći vidjeti u oba dana.

Istog će se dana u 17 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birati 'naj koza'. Ova se tradicionalna manifestacija održava 19. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drukčije i originalno. Izbor 'naj koze' održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza, koza s najvećim cicama, naj prč te koza miss Istre. Popodnevni dio fešte će svojim nastupom na Placi začiniti grupa Febra s početkom u 16 sati.

U subotu u 18 te u nedjelju u 15 sati biti će organizirane vođene degustacije sireva za posjetitelje od strane Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, koje će se održati u prostoru Art centra (nekadašnji Društveni dom) u Svetvinčentu.

Priređen je bogat program kako za starije tako i za one najmlađe koji će u nedjeljnim poslijepodnevnim satima moći uživati u pastirskim igrama, kreativnim radionicama te dramskom prikazu. Mališani će moći naučiti kako postati pravi pastiri te će uz pomoć članova udruge Birikina zajedno izraditi veliki sir.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 2. Smotra istarske ovce koja će započeti u 12,00 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,30 sati u Žlinji. Zatvaranje festivala upriličiti će svojim nastupom jedna od ponajboljih istarskih klapa Klapa Teranke.

Organizatori 7. Festivala sira su Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, dok je pokrovitelj festivala Istarska županija. I ove se godine očekuje velik broj posjetitelja, a zahvaljujući zanimljivom programu i vrhunskim sirevima, Savičenta je nezaobilazno mjesto koje morate posjetiti 22. i 23. rujna, javljaju organizatori, TZ Općine Svetvinčenat i Općina Svetvinčenat.

Program:

SUBOTA I NEDJELJA OD 11,00 DO 19,00
PLACA - Izložba i degustacija sireva, Mrkat istrijanskega dela

Subota, 22,09.
- 11,00 OTVORENJE FESTIVALA (PLACA)
KUD MATE BALOTA – nastup
- 16,00 NASTUP GRUPE FEBRA (PLACA)
- 17,00 19. IZBOR NAJ KOZE (ŽLINJA)
- 18,00 VOĐENA DEGUSTACIJA SIREVA (ART CENTAR)

Nedjelja, 23.09.
- 12,00 2. SMOTRA OVCE (ŽLINJA)
- 15,00 VOĐENA DEGUSTACIJA SIREVA (ART CENTAR)
DRAMSKI PRIKAZ I RADIONICA – BIRIKINA (PLACA)
- 16,30 NATJECANJE U ŠIŠANJU OVACA (ŽLINJA)
- 17,30 NASTUP KLAPE TERANKE (PLACA)
- 18,00 PROGLAŠENJE NAJSIRARA FESTIVALA (PLACA)

(iPress)