Povodom 114. sjednice Vlade Republike Hrvatske održane jučer, 13. rujna 2018. godine u Puli, Gradu Umagu su dodijeljena sredstva u okviru realizacije projekata od strateške važnosti za daljnji rast i razvoj grada.

Odlukama Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog o darovanju nekretnina Gradu Umagu za izgradnju dugo iščekivane gradske tržnice, dijelova nekretnine za izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni Ungarija te postrojenja za reciklažu građevinskog materijala Valdemat.

Naime, nakon višegodišnjih administrativnih prepreka, u suradnji s Ministarstvom državne imovine su pronađena zajednička imovinsko-pravna rješenja te su Umagu konačno omogućeni uvjeti za početak realizacije još jednog strateškog projekta – gradske tržnice. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi gotovo 1.300.000,00 kuna, čime možemo započeti s realizacijom projekta izgradnje potpuno nove i suvremena gradske tržnice u vrijednosti od 20-tak milijuna kuna, a na zadovoljstvo svih naših sugrađana.

Nadalje, Država je Umagu darovala i dijelove nekretnina za izgradnju prometnica, oborinske odvodnje i elektrotehničke infrastrukture proizvodne zone Ungarija u vrijednosti od 150.216,00 kuna, pritom omogućivši nastavak izgradnje infrastrukture te poduzetničkih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

U svrhu izgradnje postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinsko materijala u predjelu zone Valdemat, Država je Umagu darovala nekretnine vrijedne 6.150.000,00 kuna. Time se konačno privodi kraju višegodišnji trud Gradske uprave da sustavno riješi problematiku divljih deponija na širem području Umaštine te izgradi postrojenje i deponij za građevinski materijal u visini od 10-tak milijuna kuna na Valdematu do 2020. godine.

Nakon same sjednice Vlade, gradonačelnik Vili Bassanese potpisao je i dva iznimno važna dokumenta s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom graditeljstva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Bassanese potpisali su, naime, sporazum o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika na području Umaga vrijedan 480.000,00 kuna, čime se adekvatno rješava problem smještaja 20 policijskih službenika te pridonosi sigurnosti našega grada.

U okviru projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, iznimno nas veseli i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade OŠ Marije i Line. Shvativši važnost navedenog projekta, a čija je svrha dodjela bespovratnih europskih sredstava za provedbu potpune energetske obnove zgrade naše osnovne škole, ministar graditeljstva Predrag Štromar potpisao je Ugovor težak 7.147.284,16 kuna te omogućio realizaciju jednog od najznačajnijih projekata u okviru naše demografske politike.

Pridodamo li svemu navedenom činjenicu kako je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodijelio umaškoj lučkoj upravi gotovo 5,1 milijun kuna za rušenje starog i izgradnju novog gata u luci Savudrija, postavljanje 24 nova elektro ormara, 17 rasvjetnih stupova, uvođenje video nadzora i postavljanje eko-otoka za odvajanje otpada, možemo zaista reći kako je jučerašnji dan bio povijesni dan za Umag.

Jučerašnji je dan bio veliki korak prema budućnosti, dodatni poticaj da nastavimo razvijati naš grad i naselja te realizirati projekte od strateške važnosti kojima postavljamo čvrste temelje za sve buduće generacije, izvijestili su iz Umaga. (iPress)